Miras kalması, her zaman miras kalan kişinin malvarlığını artırmıyor. Miras bırakanın yüksek tutarda borcu da olabiliyor. Bu durumda, mirasla birlikte borçlar da mirasçıya intikal ediyor. Yani bir anlamda astarı yüzünden pahalıya geliyor!..

Bu gibi durumlarda mirası reddetmek mümkün. Mirasın reddi kurumu, kanunda iki şekilde düzenlenmiş.

MİRASIN GERÇEK REDDİ 3 AY İÇİNDE OLMALI

Bu mirasın reddi şekillerinden asıl olan ilki gerçek ret. Buna göre;

- Yasal mirasçılar, mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe miras bırakanın ölümünü öğrendikleri,

- Vasiyetname ile atanmış mirasçılar ise miras bırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten itibaren 3 ay içinde mirası reddedebiliyorlar.

Mirası reddetmeden ölen mirasçının ret hakkı kendi mirasçılarına geçiyor.

Mirasın reddi, sulh hukuk mahkemesine kayıtsız ve şartsız olarak, sözlü veya yazılı beyanla yapılabiliyor. Yasal süre içinde mirası reddetmeyen mirasçı ise mirası yine kayıtsız ve şartsız kazanmış oluyor. Ancak bir istisna var: Mirasın Hükmen Reddi.

MİRASIN HÜKMEN REDDİ

Mirasın reddinin ikinci ve pek bilinmeyen şekli olan hükmen ret gereğince; ölümü tarihinde miras bırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılıyor.

Bunun için miras bırakanın ölümü tarihindeki borçlarının, alacakları ve tüm hakları dahil olmak üzere malvarlığından fazla olması gerekiyor. Mirasçının, mirası kabul anlamına gelen bir harekette bulunmamış olması da bir başka şart.

Mirasın hükmen reddinde, 3 ay gibi bir süre sınırı yok. Mirasçı, yeni bir dava açarak hükmen ret kararı alabilir. Ya da bu durumu, mirastan dolayı oluşan borç nedeniyle kendisine karşı yapılan bir icra takibinde ya da açılan bir alacak davasında da öne sürebilir.

MİRAS REDDEDİLSE DE AYLIKLAR KESİLMİYOR

Sosyal Güvenlik Kurumunca eş ve çocuklara bağlanan aylıklar, özlük haklarından olup terekeye dahil değil. Bu nedenle miras reddedilmiş olsa bile dul ve yetim aylığı alınabiliyor. Diğer bir ifade ile; dul ve yetim aylığının alınıyor olması, mirasın kabul edildiği anlamına gelmiyor ve mirasın reddine engel olmuyor.