Dünyada yaşanan Koronavirüs salgını, dijitalleşmeye geçiş sürecini önemli ölçüde hızlandırdı.
Evde kal çağrısına uyan işletmelerin çoğu, bürolardaki eleman sayısını asgari sayıda tutarak, dijitalleşme sayesinde uzaktan çalışma ile varlıklarını sürdürüyor. İşletmeler iş takiplerini ve toplantılarını uzaktan çalışma ve video konferans yöntemiyle gerçekleştiriyor.
Okulların kapanmasıyla eğitimler de aynı şekilde, çeşitli programlarla uzaktan video konferans olarak veriliyor. Bu yöntemle, belki de çok kısa bir süre sonra, özel okullar ve dershaneler, eğitimlerini uzaktan sürdürecek şekilde temeller atılıyor. Bu durumda, açığa çıkacak öğretmen ve çalışan kadroların sayısı şüphesiz fazla olacaktır. Bu kesimlerin yaşayacağı olumsuzluklar da büyük olacaktır.
İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Uluslararası Ticaret Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Nebile Korucu Gümüşoğlu, Koronavirüs salgınının dünya ticaretine etkilerini değerlendirirken, firmalarda dijitalleşme sürecinin başladığını söylüyor.
Yatırımların artık dijitalleşmeye göre şekilleneceğini ifade eden Gümüşoğlu, dijitale yatırım yapan firmaların ayakta kalacağını, diğerlerinin ise salgın sonrası yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağına dikkat çekiyor.
Salgın sürecinin ardından yeni bir düzenin oluşacağına vurgu yapan Gümüşoğlu, 'Şu anda dijitalleşme yolunda atılan adımlar kalıcı olacak. E-ticaret, lojistik ve e-pazarlama gibi kavramlar ticarette daha fazla yer alacak. Beklenmeyen krizlere daha dayanıklı olmak için çalışacağız. Şoklara dayanıklı ülkeler, şirketler ve kişiler kazanacak. Bu süreçten birçok sektör olumsuz etkilediği için ekonomide dengeye dönmenin kısa vadede mümkün olmayacağını düşünüyorum' diyor.