Kalp rahatsızlıkları dünyada ve ülkemizde en sık rastlanan hastalıklar arasında bulunuyor. Genetik yatkınlığı olanlar ve erkeklerde daha sık görülen kalp hastalıkları yanlış beslenme alışkanlıkları, aşırı kilolar, stres, diyabet, alkol tüketimi ve hareketsiz yaşam nedeniyle de hızla yaygınlaşıyor. Her yaşta yapılabilecek yaşam tarzı değişiklikleri ve bilinçli yaklaşımlar ile kalp hastalıklarından korunmak büyük önem taşıyor. Memorial Dicle Hawstanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Muhammed Demir, kalp dostu 10 önemli alışkanlık hakkında bilgi paylaştı.

Ani kalp krizini tetikleyen yüksek stresten uzak durulmalı

Doç. Dr.
Muhammed Demir

Adrenalin ve hormon seviyelerini yükselten stres, akışkan olan kan yapısını bozarak damarların içinde pıhtı oluşturabilmektedir. Strese dayalı ortaya çıkan kalp ritim bozukluğu kalbin normal fonksiyonundan çok daha hızlı ya da yavaş atması ile ortaya çıkabilmektedir. Baş dönmesi, bayılma hissi, bayılma, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetlerle hekime başvuran kişiler aşırı kasılan kalp ve kalp damarları stres kaynaklı nabız yükselmesi veya düşmesiyle birlikte kalp krizi geçirebilmektedir. Ani gerçekleşen aritmi ataklarıyla birlikte kişilerde hayati risk oluşturan olasılıklar bulunabilmektedir.

Zengin antioksidan kaynağı ceviz tüketilmeli

Yararlı yağlar ile antioksidan deposu ceviz kalp dostu olarak bilinmektedir. Her iklim koşulunda üretilebilen ceviz Dünya'da Çin ve ABD'den sonra Türkiye'de üretilmektedir. Kan dolaşımını düzenleyerek kan damarlarının işlevini sağlayıp arterlerde plak oluşumunu önleyerek iltihabı azaltabilmektedir. Kötü kolesterol olarak bilinen Ldl seviyelerinde ceviz tüketenlerde düşüş görülebilmektedir. Kan şekerini düzenleyen ceviz beslenmeyi ve diyabeti kontrol altına alabilmektedir.

Azaltılması gereken besinler

Kalp sağlığının korunması ve daima sağlıklı bir kalp atımı için günlük yaşamda tüketilmemesi gereken veya olabildiğince tüketiminde kaçınılması gereken yiyecek ve içecekler bu şekilde sıralanabilir;

• Doymuş yağlar (kuyruk yağları, tereyağları, margarinler, yağda yapılan kızartma ürünleri, yağda pişirilmiş kavurma ürünleri)

• Marketlerde satılan tavuk suyu ve et suyundan yapılan lezzet verici bulyonlar

• Tam yağlı etler ( sucuk, salam, sosis, pastırma, tavuk veya hindi derisi)

• Yağlı gıdalar (kaymak, krema, mayonez, çikolata ve yağlı soslar)

• Alkol ürünleri

• Marketlerde satılan asitli ve asitsiz meşrubatlar, hazır meyve suları

• Hazır gıda ürünleri (genellikle içerikleri bilinmemekte)