Yeniden değerlemeye tabi tutulabilecek iktisadi kıymetler

VUK'nun geçici 31. maddesinin yedinci fıkrasının yürürlüğe girdiği 09.06.2021 tarihi itibarıyla aktife kayıtlı bulunan iktisadi kıymetler için yeniden değerleme yapılabilecektir.

Tebliğde 'iktisadi kıymet' kavramı 'Bu maddede tanımlanan taşınmazlar ile taşınmaz mahiyetinde olmamakla birlikte Vergi Usul Kanunu uyarınca amortisman yoluyla itfası gereken gayrimenkul gibi değerlenen kıymetler (gayrimenkullerin mütemmim cüzleri ve teferruatı, tesisat ve makinalar, gemiler ve diğer taşıtlar, gayrimaddi haklar), demirbaşlar, sinema filmleri, şerefiyeler, araştırma geliştirme harcamaları, özel maliyet bedelleri, aktifleştirilen ilk tesis ve taazzuv giderleri gibi kıymetler' şeklinde tanımlanmıştır.

Yeniden değerlemeye tabi tutulacak taşınmazların, Vergi Usul Kanunu uygulamasında amortismana tabi iktisadi kıymet mahiyetinde olması zorunluluğu bulunmadığından, boş arazi ve arsalar da yeniden değerlemeye tabi tutulabilecektir.

Yeniden değerleme artırımına ilişkin vergi beyannamesi ekinde değerlemeye tabi iktisadi kıymetler aşağıdaki gibi sayılmıştır:

- Amortismana tabi olmayan gayrimenkul (boş arazi ve boş arsalar),

- Amortismana tabi gayrimenkul (gayrimenkullerin mütemmim cüzüleri ve teferruatı),

- Tesis ve arazi düzenlemeleri ( tarım işletmelerinde vücuda getirilen meyvalık, dutluk, fındıklık, zeytinlik ve güllüklerle incir bahçeleri ve bağlar gibi tarım tesisleri dahil),

- Makinalar,

- Gemiler,

- Taşıtlar,

- Gayrimaddi iktisadi kıymetler (imtiyaz hakları, patent, formül, dizayn, örnek kalıp, teknik bilgi, format, telif hakkı ve benzeri kalemler, lisans, kullanım hakkı ve izni veya devlet kurum ve kuruluşları tarafından verilen işletme hakkı gibi diğer haklar ve bunların benzerleri),

- Demirbaşlar,

- Özel maliyet bedeli,

- Diğer amortismana tabi iktisadi kıymetler (şerefiye, aktifleştirilen ilk tesis ve taazzuv giderleri, araştırma- geliştirme harcamaları, sinema filmleri gibi). yeniden değerlemeye tabi tutulabilecektir.

Sat-kirala-geri al işlemine veya kira sertifikası ihracına konu edilen iktisadi kıymetler ile iktisadi kıymetlerin alım, satım ve inşa işleri ile devamlı olarak uğraşanların bu amaçla aktiflerinde kayıtlı bulunan emtia niteliğindeki kıymetler, yeniden değerlemeye tabi tutulamayacaktır.(1)

---------------

[1]Erkan Yetkiner ve Güray Öğredik, 'TAŞINMAZLAR İLE AMORTİSMANA TABİ DİĞER İKTİSADİ KIYMETLERİN VUK'NUN GEÇİCİ 31. MADDESİ KAPSAMINDA YENİDEN DEĞERLEMEYE TABİ TUTULMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLARI BELİRLEYEN GENEL TEBLİĞ YAYINLANMIŞTIR.', Sirküler No: 2021/188, https://dengeakademi.com/Files/Circular/3140.pdf, Erişim tarihi: 10.9.2021, s.2-3