Astım solunum yollarını tıkayarak nefes almayı zorlaştıran kronik bir hastalıktır. Çeşitli alerjenler, soğuk hava ve egzersiz astımı tetikleyebilir. Astımın oluşum nedeni bilinmemekle birlikte genetik nedenler ve çeşitli enfeksiyonların astım oluşumuna neden olduğu düşünülmektedir. Astım çocukları ve yetişkinleri etkileyebilir. Astımın en büyük tetikleyici unsurları polen, evcil hayvan, toz akarı, duman, hava kirliliği, kimyasal kokular ve gıdaların içinde bulunan kimyasal maddelerdir.
Astım belirtileri arasında hırıltılı nefes alma, öksürük, göğüste ağrı ve nefes darlığı görülür. Astım tedavisinde verilen ilaçların düzenli kullanımı ve tetikleyici etkenlerden uzak durmak şikayetlerin ortaya çıkmasını önler.
Astım belirtilerini hafifletmek için beslenmeye de dikkat etmek önemlidir. Elma, portakal, nar ve domates suyu ayrıca süt ve yumurta gibi D vitamini tarafından zengin olan besinleri tüketmek faydalı olacaktır.
Astım hastalığı hafif bir şekilde devam edebileceği gibi zamanla kronik bir halde alabilir. Hastalığın tespit edilmesinde fiziki muayene, solunum testleri ve akciğer grafisinden faydalanılır.
Alerjik astım özellikle bahar ve yaz aylarında polen ve toz gibi alerjenlerin vücuda girmesi ile ortaya çıkar. Psikolojik astım ise kalp çarpıntısı, göğüs sıkışması ve nefes darlığı belirtileri ile ortaya çıkar.
Astım hastalığının ilerlemesi ve tedavi edilmemesi durumunda Koah ortaya çıkabilir.
Astım kendi kendine geçebilen bir hastalık değildir, düzenli takipler ve yaşam tarzındaki düzenlemelerle kontrol altına alınabilir.