4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu kapsamındaki şirketler ve irtibat büroları, Mayıs ayı sonuna kadar 2019 faaliyetleri ile ilgili bilgileri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü'ne E-TUYS (Elektronik Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Bilgi Sistemi: Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından yönetilen web tabanlı uygulama) sistemi üzerinden gönderebileceklerdir. Elektronik Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Bilgi Sistemi (E-TUYS) 2019 yılı itibarıyla E- Devlet kapısı (https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ ) üzerinden hizmet vermeye başlamıştır. Söz konusu bilgiler şirket ve şubeler adına 'Kullanıcı' sıfatı ile yetkilendirilmiş kişiler tarafından yapılacaktır.

Bu çerçevede şirket ve şubeler E-TUYS sistemi üzerinden;

- Yetkilendirmiş oldukları nitelikli elektronik sertifika sahibi kullanıcı vasıtasıyla,

- Yatırımcı Bilgilerini

- Ortak Listesini

- Sermaye yapısını

- Ek-1-Faaliyet Raporunu

- Ek-2-Sermaye Bilgi Formu

- Bağlı İştirakleri

Bilgilerini Mayıs 2020 sonuna kadar güncelleyebileceklerdir.

- Yatırımcı başlıklı ilk sekmede yatırımcı bilgilerinin doğruluğu ve güncelliği kontrol edilir, düzeltilecek varsa düzeltilir.

- Ortak Listesi firmanın ortaklık yapısının sisteme girilmesi yada ortaklar da meydana değişiklikler için kullanılır. (değişiklikten sonra en geç 1 ay içerisinde)

- Sermaye yapısı tablosu kullanıcı tarafından oluşturulan firma ortak listesi dikkate alınarak Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından girilecek olup, yatırımcı tarafından bu sekmede yapılacak bir işlem yoktur.

- Ek-1 Faaliyet raporuna 2019 yılı faaliyet raporu bilgilerini her yıl en geç Mayıs ayı sonuna kadar girmeleri gerekmektedir.

- Ek-2 Sermaye Bilgi Formuna ise yabancı sermayeli şirketlerin sermaye hesabına yapılan ödemelere ilişkin bilgiler, ödemeyi takip eden 1 ay içerisinde kaydedilir.

- Bağlı iştirakler bölümüne yabancı sermayeli bir firmanın Türkiye'de Kurulu tamamı yerli sermayeli veya yabancı sermayeli bir şirkete iştirak etmesi halinde doldurulması gerekir.(iştirak tarihinden itibaren en geç 1 ay içerisinde)

İrtibat büroları ise söz konusu yönetmelik kapsamında her yıl en geç Mayıs ayı sonuna kadar, büronun geçmiş yıl faaliyetleri hakkında, Yönetmelik ekinde yer alan EK-4 İrtibat Bürolarının Faaliyetlerine İlişkin Bilgi Formu' nu ve ekli belgelerini Bakanlığa göndereceklerdir.

Bahsi geçen sürelerde formu ve ekli belgelerini göndermeyen irtibat bürolarının, süre uzatma talepleri değerlendirmeye alınmayacak, faaliyet izinleri de resen iptal edilebilecektir.