Döviz Cinsinden Kararlaştırılmış Sözleşmelerin Türk Parasına Çevrilmelerinde Damga Vergisi


85 sayılı Cumhurbaşkanı Kararına göre, döviz cinsinden kararlaştırılmış sözleşmelerdeki bedellerin Türk parası olarak değiştirilmesine ilişkin düzenlenen kağıtlarda damga vergisi uygulamasıyla ilgili açıklamalar yapılmıştır. Buna göre;

Sözleşme bedelinin Türk parasına çevrilmesine yönelik düzenlenen kağıdın, yabancı para ile düzenlenen sözleşmenin diğer maddelerinde her hangi bir değişiklik yapılmaksınız, düzenlediği tarihteki T.C. Merkez Bankası döviz satış kurlarına göre hesaplanacak tutardan daha yüksek bir bedel içermemesi durumunda, ilk sözleşmedeki damga vergisinin azami tutardan ödenmemiş olması kaydıyla, artan tutar üzerinden damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir. Düzenlenecek olan yeni sözleşmeye, damga vergisi muafiyeti uygulanabilmesi için, ilk sözleşmeye atıf yapılmış olması gerekmektedir.

Bedelin Türk parası olarak belirlenmesine ilişkin düzenlenen kağıdın, ilk sözleşme yerine yeni bir sözleşme olarak veya aynı sonucu doğuracak şekilde bedel dışındaki şartları değiştirecek şekilde düzenlenmesi halinde ise, bu sözleşme için genel hükümler çerçevesinde damga vergisi hesaplanması gerekmektedir.