Bilindiği gibi, ziraat odaları tarafından kendi üyelerine zirai araç kiralaması halinde bu işlemin kurumlar vergisi yönünden ve KDV yönünden vergiye tabi olup olmayacağı konusunda tereddütler oluşmaktadır.

Bilindiği gibi, meslek odaları gelir ve kurumlar vergisi uygulamaları açısından 'dernekler gibi' değerlendirilmektedirler. 5520 sayılı kurumlar vergisi kanunun 1. maddesine göre dernekler ve vakıflar kurumlar vergisine tabi olmamakla birlikte, aynı maddenin (ç) bendi ile dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler kurumlar vergisi mükellefiyeti kapsamında vergilendirilmektedirler. Bu durumda meslek odalarına ait tarımsal araçların üyelerinin tarım işlerinde kullandırılması, kiralanması karşılığında çiftçiler tarafından ödenen paralar meslek odası tarafından elde edilmiş bir gelir olarak kabul edilmektedir.[1]

Sonuç olarak, meslek odalarının vergi yasaları karşısında dernek gibi dikkate alınması sonucunda odanın tüzel kişiliği itibari ile kurumlar vergisi mükellefi sayılmadığından dolayı, bir bedel karşılığında verilmiş olduğu gübreleme makinalarının üyelere kullandırılması faaliyeti odaya bağlı bir iktisadi işletme teşkil edeceğinden dolayı, bu iktisadi işletmenin faaliyete başladığı tarihten itibaren kurumlar vergisi mükellefiyeti kaydı açılması gerekecektir.

Diğer taraftan, oda tarafından gübreleme makinalarının üyelere bir bedel karşılığında kullandırılması, araçların bakım, onarım giderlerini karşılamak amacıyla bir bedel alınması işinin iktisadi işletme oluşturması nedeniyle, söz konusu hizmet karşılığında alınan bedeller üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir.[2]

-------------------------------

[1] 20.08.2013 gün ve 2462 sayılı İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı özelgesi.

[2] Bu işlemlerde KDV nispetinin görüşümüzce %8 olması gerekmektedir. Başka bir görüş KDV oranının %18 olması gerektiği yönündedir. Bu görüşün dayandığı temel gerekçe kiralama işlemleridir.