7521 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yayımlandı.
 

Bu Kanun ile vergi kanunlarında yapılan bazı değişiklikler özetle aşağıdaki gibidir.
 

1-    Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile Yatırımcılar Arasında İmzalanan Yatırım Sözleşmelerinin Damga Vergisinden İstisna Tutulması:
 

Yatırımlarda Devlet yardımları hakkında kararlar kapsamında ülkemize doğrudan yatırım yapan yatırımcılar adına yatırım teşvik belgesi düzenlenmesi öncesinde ilgili kurum ile yatırımcılar arasında yatırım proje (yatırım) sözleşmesi düzenlenebilmektedir.
 

7521 Sayılı Kanunun 3 üncü maddesi ile Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun “IV-Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar” başlıklı bölümünün (43) numaralı fıkrasında yapılan değişiklikle, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile yatırımcılar arasında imzalanan ve yatırım teşviklerine ilişkin hükümler içeren yatırım sözleşmelerinin, yatırım teşvik belgelerine istinaden uygulananlara benzer şekilde damga vergisinden istisna tutulması düzenlenmiştir.
 

(Bu madde 01.07.2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.)
 

2-    Araç Dışından Şarj Edilebilen Bazı Hibrit Elektrikli Araçlara ÖTV Teşviki Sağlanması:
 

7521 Sayılı Kanunun 11 inci maddesi ile Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listede değişiklik yapılmış olup, sadece araç dışından şarj edilebilen (plug-in) hibrit elektrikli araçlardan birleştirilmiş kilometre başına karbondioksit emisyonu 25 gramın altında ve birleştirilmiş elektrikli motor menzili 70 kilometre ve üzerinde olanlardan, motor silindir hacmi 1800 cm3’ü geçmeyenlerin motor silindir hacmi ve matrah eşiklerine göre ÖTV oranlarının ayrıca belirlenmesi sağlanmaktadır.
 

Bu amaçla Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listeye 87.03  G.T.İ.P. numaralı sırasının “-Diğerleri” satırında yer alan “-- Sadece elektrik motorlu olanlar” alt satırından önce gelmek üzere karşılarında gösterilen oranlarıyla birlikte aşağıdaki alt satırlar eklenmiştir.

--- Elektrik motoru da bulunan araç dışından şarj edilebilir araçlardan, ağırlıklı birleşik kilometre başına karbondioksit emisyonu 25 gramın altında, eşdeğer elektrik enerjisiyle katedilebilir menzili 70 kilometre ve üzerinde olanlardan

--- Motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçmeyenler

--- Özel tüketim vergisi matrahı 1.350.000 TL’yi aşmayanlar

30

--- Diğerlerini

60

--- Motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçen fakat 1800 cm3’ü geçmeyenlerden özel tüketim vergisi matrahı 1.350.000 TL’yi aşmayanlar

70

__________________________

(Resmi gazete : 26.07.2024 tarihli 32613 sayılı)