SORU: Limited şirketlerde müdür atamasında istenen belgeler nelerdir?

CEVAP:

1-İmzalı ve kaşeli dilekçe,

2-Şirket müdür ataması ve temsil şekline ilişkin 2 adet genel kurul kararı,

3-Temsil yetkisi verilen kişilere ait şirket unvanı altında noter onaylı asıl imza beyannamesi,

4-Kimlik Paylaşım Sistemi'nde ikametgah kaydı bulunmayan ve nüfus kaydı ilgili il dışında olan yeni imza yetkisi verilen kişiler ortak değilse ikametgah belgesi,

5-Bir tüzel kişinin şirket müdürlüğüne seçilmesi halinde tüzel kişiyle birlikte tüzel kişi adına yetki verilen gerçek kişinin adı, soyadı, yerleşim yeri, uyruğu, kimlik numarası (yabancı uyruklu ise vergi numarası) ve yerleşim yerinin yer aldığı yetkili organ kararının noter onaylı örneği,

6-Şirket müdürü veya müdürlerin kimliğine, vatandaşlığına, yerleşim yerlerine ilişkin yazılı beyanla dışarıdan seçilen müdürler için görevi kabul ettiğine dair imzalanmış belge,

7-Genel kurul toplantısının çağrılı yapılması halinde çağrının ilan edildiği TTSG,

8-Şirket müdürü veya temsilcisinin yabancı olması ve Türkiye'de ikamet etmesi halinde ikamet teskeresi.

9-TTK md.623/1 gereği, şirket ortaklarından en az 1'inin sınırsız olarak yönetim hakkına ve temsil yetkisine sahip müdür seçilmesi gereklidir.

10-Hazırlanan belgelerde yetkilinin T.C. kimlik numarası belirtilmemişse, T.C. kimlik numarasını gösterir belgenin getirilmesi gerekmektedir.

SORU:Temsil yetkisinin sınırlandırılmasına ilişkin iç yönerge tescilinde istenen belgeler nelerdir?

CEVAP:

1-Dilekçe,

2-Sınırlı yetki çerçevesini belirleyen tarih ve sayı içeren iç yönergenin kabulüne dair noter onaylı 2 adet genel kurur kararı (yönetim kurulu kararında iç yönergenin tam metni yer almalıdır).

SORU:Müdürlerin bilgi alma hakkı var mıdır?

CEVAP:Limited şirketlerde müdürlerin de bilgi alma hakkı vardır. TTK md.644/c ve yine TTK md.392/1 hükümlerine göre; müdürlerin her biri şirketin tüm iş ve işlemleri hakkında bilgi isteyebilir, soru sorabilir, inceleme yapabilir. Bu hak kısıtlanamaz, kaldırılamaz. Sözleşme ve müdürler kurulu, müdürlerin bu hakkını genişletebilir. Defter, defter kaydı, sözleşme, yazış ve belgelerin müdürler kuruluna getirilmesi, kurulca ve müdürler tarafından incelenmesi, tartışılması ya da herhangi bir konuyla yöneticilerden ve çalışandan bilgi alınması reddedilemez. Müdürler, başkandan izin almak şartıyla şirket yönetimiyle görevlendirilen kişilerden işlerin gidişi ve belirli münferit işler hakkında bilgi alabilir.

SORU:Şirket müdürü ortak olursa, şirkete borçlanması mümkün müdür?

CEVAP:TTK md.644/a ve yine TTK md.358 hükümleri gereği, sermaye taahhütlerinden doğan vadesi gelmiş borçlarını ifa etmişler ve şirketin serbest yedek akçelerle birlikte karı geçmiş yıl zararlarını karşılayacak düzeydeyse şirkete borçlanabileceklerdir. Müdürlerin şirkette ortak olan yakınları, yine aynı şekilde, 644/a ve 358.madde hükümleri gereği, sermaye taahhütlerinden doğan vadesi gelmiş borçlarını ifa etmişler ve şirketin serbest yedek akçelerle birlikte karı geçmiş yıl zararlarını karşılayacak düzeyde ise şirkete nakit borçlanabileceklerdir.

SORU: Limited şirketlerde imza sirküsü süreliyse ve bu süre de dolmuş ise ne yapılmalıdır?

CEVAP:TTK md.370 hükmüne göre, şirket ana sözleşmesinde aksi belirlenmemişse her 2 ortak veya tek ortak müdür yetkisine haizdir. Eğer kuruluş sırasında süreli veya süresiz müdür atanmışsa, bu süre sonuna kadar müdür görevi devam eder. Örneğin, 2 ortaklı bir limited şirkette, ortaklardan birinin 10 yıl süreyle müdür atanmış olduğunu varsayalım. Bu durumda, 10 yıl bittiği takdirde yeni müdür atanması gerekir. Aksi takdirde limited şirket müdürsüz kalır. Dışarıdan da ortak olmayan kimseler, müdür olarak atanabilir. Bu gibi durumlarda; örneğin, 2 ortaklı bir limited şirkette dışarıdan bir kişi (ortak olmayan) müdür olarak atanacak ise, bu kişinin yanı sıra ortaklardan birinin de mutlak suretle müdür olarak atanması zorunludur.