Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar, Cumhurbaşkanının 2151 sayılı Kararı ile 5520 sayılı kurumlar vergisi Kanununun 13'üncü maddesi gereğince karar verilmiştir.
Söz konusu kararda özet olarak yapılan değişiklikler şöyledir.
- Transfer fiyatlandırmasında, ilişkinin doğrudan veya dolaylı olarak ortaklık kanalıyla oluştuğu durumlarda, örtülü kazanç dağıtımı kapsamında değerlendirme yapılması için, en az %10 oranında ortaklık payı, oy veya kar payı hakkının olması şartı aranacağı ve ilişkili kişiler açısından bu oranların topluca dikkate alınacağı yönünde düzenleme yapılmıştır.
- Peşin fiyatlandırma anlaşmalarına ilişkin süre beş yıla çekilmiş, anlaşmanın yenilenmesi talebinde mükellefin idareye başvuru süresini, mevcut anlaşmanın bitim süresinden 6 ay öncesine kadar yapılabilmesi sağlanmıştır. (Bu süre değişiklikten önce 9 ay idi.)
- Peşin fiyatlandırma anlaşmalarının 3 yıllık olan süre, 5 yıllık süre olarak yapılacağı, anlaşmanın imzalandığı tarihte hüküm ifade edeceği belirtilmiştir.
- Transfer fiyatlandırmasına ilişkin belgelendirme yükümlülüğünün kapsamına genel rapor ve ülke bazlı rapor dokümanı dahil edilmiş, bu kapsamda belirli şartları sağlayan mükelleflere yıllık transfer fiyatlandırması raporunun yanı sıra genel rapor ve ülke bazlı rapor düzenleme zorunluluğu getirilmiştir.
- 'İşleme Dayalı Kar Yöntemi' yerine 'İşlemsel Kar Yöntemleri' şeklinde değiştirilmiştir.
- İlişkili Kişi, Grup, Çok Uluslu İşletmeler Grubu, İşletme, Nihai Ana İşletme, Vekil İşletme, Yetkili Makam Anlaşması, Uluslararası Anlaşma ve Sistematik Hata tanımları yeniden belirlenmiştir. (kararın 1'nci maddesinde)
- Peşin fiyatlandırma anlaşmasının geçmişe uygulanmasında, mükellef ve idare belirlenen yöntemin zaman aşımına uğramamış olması halinde, geçmiş vergilendirme dönemlerine de tatbik edilebileceği, daha önce ödenen vergilerin ret ve iade edilemeyeceğini, ancak vergi usul kanununda tadat edilen hataların düzeltilmesi ve reddiyat bölümlerinin saklı olduğu yönünde düzenleme yapılmıştır.
- Belgelendirmede; genel rapor, yıllık transfer fiyatlandırması raporu ve ülke bazlı rapordan oluştuğu belirtilmiştir. Bu raporların düzenlenmeleri ile alakalı olarak, hangi ölçütlerdeki uluslararası işletmelerce hazırlanacağı kıstasları ile bu raporları, hangi ölçütlerdeki vergi mükelleflerince vergi idaresine ne zaman ve hangi işletme tarafından tevdi edileceği yönünde düzenleme yapılmıştır. Daha önce sadece yıllık transfer fiyatlandırması raporu söz konusu iken, bu kararla 'Genel Rapor' ile 'Ülke Bazlı Rapor' eklenmiştir. Kararda; Raporlarda yer alması gereken bilgilerle ilgili uygulama ve raporların ne zaman vergi dairesine tevdi edileceğine ilişkin açıklamalar yer almaktadır.
- Belgelendirme ve ceza indirimi uygulamasıyla alakalı, belgelendirmeye ilişkin esası etkilemeyen hata ve eksikliklerin ceza indirimini etkilemeyeceği, belgelendirme yükümlülüğünü tam ve zamanında yerine getirmiş olan mükelleflerin örtülü olarak dağıtılan kazanç nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmemiş veya eksik tahakkuk ettirilmiş vergiler için vergi ziyaı cezası %50 indirimli olarak uygulanacaktır. Vergi idaresinin incelemeye yetkilileri tarafından tespit edilmesi halinde, bahse konu cezada indirim uygulanmayacağı belirtilmiştir.
Bu karar yayımı tarihinde (25.02.2020) yürürlüğe girmektedir.
(Resmi Gazete: 25.02.2020 tarih 31050 sayılı)