Otomotiv

TEST: TOYOTA COROLLA 1.6 PREMIUM

Mehmet Emin AVCI

Efsane lakabını boşuna almamış

Toyota'nın kendi sınıfında en çok satan modeli Corolla, 1.6 litre Multidrrive S Premium donanım seviyeli 11. nesliyle test köşemize konuk oldu. Toyota'nın Sakarya'daki fabrikasında üretildiği için Türkiye için ayrı bir önemi olan Corolla, Türkiye'de Life, Touch, Active, Advance ve Premium donanımlarıyla satılıyor. 

Tasarım

11. nesil Toyota Corolla, Avrupalı müşterileri de hedefleyen yepyeni tasarımıyla selefine göre daha şık ve daha dinamik bir görünüme kavuşmuş. Selefine göre daha uzun ve daha geniş bir gövdeye sahip olan otomobil, azaltılan yüksekliğiyle sportif bir karaktere de sahip olmuş. Corolla'nın ön tasarımını incelediğimizde; yeni LED gündüz lambalarının entegre edildiği geriye doğru uzatılmış far grubu, daralan ızgara, keskin hatlar ve gösterişli ön tampon dikkat çekiyor. Aracın arka bölümünde de LED tipi stop lambaları olması, arka tasarımın da şık görünmesine katkı sağlamış. Bagaj kapağı üzerindeki metalik çıta da akıcı tasarımın devamı niteliğinde. 4620 mm uzunluk, 1775 mm genişlik ve 1465 mm yükseklik değerlerine sahip Corolla'nın bagaj hacmi ise 452 litre.

İç Mekan

Corolla'nın iç mekanını incelediğimizde, malzeme ve işçilik kalitesinin dikkat çekecek şekilde artırıldığını görüyoruz. İç mekanda markanın diğer modellerinden tanıdık tasarım tipi ve anlayışı da var. Aracın ön panelinde GT86 modeliyle başlayan yeni kokpit tasarımı, Auris'ten tanıdığımız direksiyon ve havalandırma kumandaları gibi. Şık ve fazla karmaşık olmayan yapısıyla ön paneldeki kumandaları kullanmak çok kolay. Panelin tam ortasında bulunan 6.1 inç büyüklüğündeki dokunmatik ekrandan radyo, CD , Bluetooth ve USB gibi diğer multimedya işlemlerini yapmak mümkün. Kullanımı kolay dokunmatik ekran geri görüş kamerası görevi de görüyor. Ekranın hemen altında çift bölmeli klima bulunuyor. Kumandaların metalik çerçevesi kalite hissini artırmış. Sürücü koltuğuna oturduğumuzda sürüş pozisyonunuzu direksiyon ve koltuk ayarları sayesinde ayarlamakta hiç zorlanmadık. Test aracımızda akıllı park destek sistemi, yokuş kalkış desteği gibi birçok özellik de bulunuyordu. Küçük eşya gözü konusunda gerek kapı içlerinde gerek orta konsolda yeteri kadar alan bulunuyor. 2700 mm.'lik dingil mesafesi sayesinde önde ve arkada oturan yolcular için geniş bir diz mesafesi sunuyor.

Performans ve sürüş izlenimi

Toyota Corolla'nın kalbinde görev yapan 1598 cc hacimli benzinli ünite, 6400 d/d'de 132 Hp güç ve 4400 d/d'de 160 Nm tork değeri sunuyor. 0-100 km/s hızlanmasını 11.1 saniyede gerçekleştirirken 190 km/s hıza çıkabiliyor. Fabrika verilerine göre 100 km'de 5.6 litrelik ortalama tüketim değerine sahip test aracımızla İstanbul'un bezdiren sıkışık trafiğinde 7.5 litrenin altına düşemedik. Kısa süreli de olsa otoyol denemelerimizde ise tüketimde büyük bir farklılık olduğunu ve dikkatli kullanımda fabrika verilerine yaklaşılabileceğini de gördüğümüzü belirtmek isterim. Araçta farklı markalarda CVT olarak da adlandırılan yeni nesil Multidrive S şanzıman sistemi kullanılıyor. Sarsıntısız, sorunsuz ve yakıt dostu olma özellikleriyle önemli avantajlar sunan şanzımanın tek olumsuz yanı dik yokuşlarda kısa süreli de olsa güç sorunu yaşaması. Otomobilin süspansiyon sisteminin sertliği , yol tutuşu ve konfor konusunda ödün vermeyecek şekilde dengelenmiş. Yalıtım konusunda başarılı olan araç, hem yol hem de rüzgar sesini kabin içine yansıtmıyor. Koltuklar özellikle uzun yolculuklarda rahatsız etmeyecek şekilde düşünülmüş. Tepkimeleri iyi olan direksiyonun başarılı turu sayesinde park ve manevra konusunda sıkıntı yaşamadığımız test aracımızın satış fiyatı ise 73 bin 860 TL.

Teknik Özellikler

Motor Hacmi: 1598 cc
Silindir Adedi: 4
Maksimum Güç: 132 HP - 6400 d/d
Maksimum Tork: 160 Nm - 4400 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma 11.1 s
Maksimum Hız: 190 km/s

Frenler (ön/arka) Hava Kanallı Disk/Disk

Yakıt Tüketimi
Şehir İçi: 7.3 lt
Şehir Dışı: 4.6 lt
Ortalama: 5.6 lt
Boyutlar (uz./gen./yük.) 4620/1775/1465 mm

Bagaj Hacmi: 452 lt
Boş Ağırlık: 1295 kg