Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 19 Eylül 2024’te kripto varlık sağlayıcıları için kapsamlı yeni düzenlemeler getirdi. Bu düzenlemelerin en dikkat çekici noktası, müşteri varlıklarının güvence altına alınmasıyla ilgili. Platformlar, müşteri nakit ve kripto varlıklarını kendi varlıklarından tamamen ayrı tutmak zorunda kalacak ve bu varlıklar yalnızca yetkilendirilmiş kuruluşlar ya da bankalar aracılığıyla işlem görecek. Ayrıca, tüm müşteri emirlerinin internet sitesi, mobil uygulama ya da telefon gibi resmi yollarla alınması ve her bir işlemin güvenli elektronik log kayıtlarıyla saklanması zorunlu hale getirildi. Platformların, bu kurallara uyum sağlaması için 8 Kasım 2024 tarihine kadar süre verildi.
 

Garanti BBVA'dan "Istanbul Venture Day" fırsatı Garanti BBVA'dan "Istanbul Venture Day" fırsatı

Yetkisiz faaliyetlere sıkı denetim

İlke Karar, yetkisiz faaliyetlerin engellenmesine yönelik önemli adımlar içeriyor. Kripto varlıkların döviz bürosu mantığıyla alım satımını yapmak, bu işlemleri düzenli olarak ticari veya mesleki bir faaliyet olarak yürütmek yasaklandı. Eşler arası (P2P) kripto pazar yerlerinde, başkaları adına düzenli işlem yapanlar da izinsiz faaliyet kapsamında değerlendirilecek ve faaliyetlerini sonlandırmaları gerekecek. Ayrıca, NFT’ler ve oyun içi kripto varlıklar, Sermaye Piyasası Kanunu’nun belirlediği listeleme esaslarının dışında tutulacak. Bu tür varlıklarla işlem yapan platformlar ise belirli yükümlülüklere tabi olacak, ayrıca yatırımcıları bilgilendirme zorunluluğu getirildi.
 

Tanıtım ve promosyonlarda yeni dönem

Yeni düzenlemeler, platformların tanıtım ve promosyon kampanyalarını da sıkı kurallara bağlıyor. Platformlar, müşterilere mutlak getiri garantisi sunamayacakları gibi, herhangi bir promosyon kampanyasıyla yatırımcıları belirli varlıklara yönlendiremeyecek. Ayrıca, kripto varlıkların saklanmasına yönelik düzenlemelerle, müşteri hesaplarındaki varlıkların güvenli bir şekilde saklanması için platformların kontrolünde olması zorunlu hale getirildi. Merkezi Kayıt Kuruluşu’na (MKK) veri transferi yapılması ve varlık sağlayıcılarının satışlarını yalnızca ellerindeki varlıklarla sınırlamaları gibi düzenlemelerle, yatırımcı mağduriyetlerinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.
 

Yatırımcılar, platformların uyum sürecini yakından takip etmeli

Gamze Müge KanYeni ilkelere dair açıklamalarda bulunan KYO Legal Hukuk Bürosu Ortak Avukatı Gamze Müge Kan, “SPK’nın kripto varlık sağlayıcılarına yönelik getirdiği bu düzenlemeler, sektörde uzun zamandır beklenen bir adım. Düzenlemelerin bunlarla sınırlı kalmayıp SPK kararları ile birlikte yenilerinin geleceğini öngörüyoruz. Bu düzenlemeler, hem Kripto Varlık Hizmeti sağlayan Platformların verdikleri hizmetlerin sınırlarını çizecek hem de kripto yatırımcısını güvenli alana çekecek. Özellikle müşteri varlıklarının ayrı tutulması, kayıt altına alınan her işlemin güvenliği ve yetkisiz faaliyetlerin önlenmesi gibi önemli unsurlar yeni düzenlemelerde dikkat edilmesi gereken noktalar. Yatırımcıların bu süreçte yapması gereken en önemli şey, faaliyet gösterdikleri platformların SPK’nın getirdiği yeni düzenlemelere uygun olup olmadığını kontrol etmek olacaktır. Platformların, müşteri nakitlerinin bankalar üzerinden yürütüldüğünden ve tüm işlemlerin resmi yollarla yapıldığından emin olmaları gerekiyor. Yatırımcılar, kripto varlıklarını güvenli bir platformda sakladıklarından ve platformların şeffaf bir yapıda hizmet verdiğinden emin olmalı” dedi.
 

İlerleyen süreçte, her ne kadar düzenlemelerinin öngörülemezliği olmakta ise de SPK’nın bu düzenlemeleri sektörün gelişimi adına kritik bir adım olduğunu belirten Kan, “8 Kasım 2024’e kadar geçiş süreci devam edecek ve varlık sağlayıcılarının bu tarihe kadar uyum sağlaması büyük önem taşıyor. Kripto varlık sağlayıcılar da kripto yatırımcıları da, platformların bu geçiş sürecini takip etmeli ve özellikle promosyon kampanyaları gibi yönlendirmelerle ilgili dikkatli olmalı. Doğru yönetildiği takdirde bu yeni dönemde, sektörde daha güvenli ve düzenli bir yatırım ortamı yaratılacağını söyleyebiliriz" açıklamasında bulundu.

Editör: Eda Türker