Gündem

Sarar grevi 2’inci haftasına giriyor

HAK-İŞ Konfederasyonu'na bağlı Öz Büro İş Sendikası üyesi 400 işçi, toplu iş sözleşmesi (TİS) imzalanamaması sonucu 69 Sarar mağazasında başlattıkları grev 7. gününe girdi. Öz Büro İş Sendikası Başkanı Baki Gülbaba, "Maaşlar asgari ücretten artık koparılsın" dedi.

Ankara – Türkiye’de ilk kez 29 ildeki AVM'lerin aralarında bulunduğu 69 giyim mağazasında müşterileri “Bu işyerinde grev var” yazılı pankartlar karşılıyor. 29 Ağustos Perşembe günü Sarar Büyük Mağazacılık A.Ş.’de çalışan Öz Büro İş’e bağlı işçiler, yarın başladıkları grevin ikinci haftasına giriyor.
 

Hayat Çekilmez Bir Noktaya Geldi

Öz Büro İş Sendikası Başkanı Baki Gülbaba, Ağustos ayının enflasyonunun aylık bazda yüzde 2,47 arttığını hatırlatarak, “Özellikle bu senenin ikinci yarısında asgari ücretin hala 25.000 TL brüt, 17.000 TL net olarak kalmış olması, enflasyonun yükselmesi, paranın reel alım gücünün sürekli azalması ve üzerimizdeki vergi dilimlerinin ücretlerimizi sürekli aşındırması hayatı çekilmez bir noktaya getirdi” diye konuştu.
 

Artan enflasyona rağmen asgari ücrette artışın olmamasının toplu iş sözleşmelerini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Gülbaba, “Böyle olunca toplu iş sözleşmesi masasında Sarar çalışanları, işçiler ve sendika olarak ne kadar iyi niyetli olursanız olun anlaşamıyorsunuz. Zaten kamudaki işçiler kadar maaş istemiyoruz” dedi.
 

Gülbaba, açıklamasına şöyle devam etti: “Mağazalar genelde prim bazlı çalışan işyerleridir. Bu primlerle ilgili konulan hedefler de ulaşılmaz hedefler oluyor. O nedenle çok speküle ediliyor. ‘Mağaza çalışanlarına şunu veriyoruz’ gibi şeyler söyleniyor. Bu hedefler gerçekleştirilemediği için toplu iş sözleşmesinde yazdığınız primlerin bir anlamı olmuyor. O nedenle biz asgari ücretle çalışan insanlar oluyoruz günün sonunda.”
 

Mağazalar Maaş+Prim ile Çalışıyor

Mağaza çalışanlarının maaş+prim usulüyle çalıştığını söyleyen Öz Büro İş Sendikası Başkanı Baki Gülbaba, “Primler çok önemli. Mağaza çalışanlarının performansı, mağazanın cirosu, bütün bunlar reel olarak hesap edilsin. Onun üzerinden bir prim sistematiği kurulsun. Yol ve yemeklerimiz, altışar aylık periyotlarla güncellensin. Bundan başka bir şey istemedi Sarar çalışanları” diyerek prim sisteminin düzeltilmesini istedi.
 

İşçilerin Talepleri

Gülbaba işçilerin işverenden taleplerini ise şöyle açıkladı: “Sarar çalışanlarının ücretleri asgari ücretten artık koparılsın. Toplu iş sözleşmesinde birinci altı ay asgari ücret artı yüzde 15, ikinci altı ayda ise asgari ücret artı yüzde 20 olsun istiyoruz.”
 

Gülbaba, Sarar firması tarafından işçilere yönelik mobbing ve grev kırıcı baskılar yapılmasına ilişkin ise, “Öyle ‘Grevi kırarız, çalışanları tehdit ederiz, biz bu grevin hakkından geliriz’ gibi ilkel yaklaşımlar asla doğru değil” dedi.
 

Sarar'da çalışanlar ile işveren arasında Mart ayında başlayan “toplu iş sözleşmesi” görüşmeleri çıkmaza girince, yetkili sendika 29 Ağustos’ta grev kararı almıştı Sendika yönetimi grev devam eden mağazaların önünde üye diğer işçiler ile birlikte kademeli olarak ile basın açıklaması yaparak destek vermeye devam ediyor. Bu nedenle Türkiye’de ilk kez 29 ildeki, aralarında AVM'lerin de bulunduğu 69 Sarar mağazasında müşteriler, “Bu işyerinde grev var” yazılı pankartlarla karşılaşıyor.