Kordon kanından kök hücre elde etme süreci, yeni doğan bir bebeğin göbek kordonunun doğumdan sonra kesilmesiyle başlayan bir süreçtir. Bebeğin doğumundan sonra, göbek kordonu kesilir. Bu işlem genellikle doğumdan hemen sonra yapılır. Kordon kanı, kordonun bir ucundan kan toplayıcı torbalara veya tüplere aktarılır. Bu işlem, doğumun hemen ardından birkaç dakika içinde gerçekleştirilebilir.
 

Toplanan kordon kanı, genellikle bir biyomedikal laboratuvarında işlenir. Kanın ayrıştırılması için santrifüjleme (ayırma) işlemi yapılır. Ayırma işlemi, kan bileşenlerini (plazma, kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri) ayırır. Bu bölümler, laboratuvar ortamında ayrıştırılır ve kök hücreler elde edilir.
 

Elde edilen kök hücreler dondurularak saklanır. Bu işlem, hücrelerin uzun süre canlı kalmasını amaçlar. Kök hücreler, genellikle azotla soğutulmuş tanklarda saklanır. Ayrıştırılan kan hücreleri ailelerin talebi doğrultusunda bağışlanabilir veya belirli kira bedeli karşılığında bankalarda muhafaza edilebilir.
 

Peki bu denli kıymetli bu hücre hangi amaçlar için kullanılabilir?
 

-Doku Onarımı ve Yenilenme

-Yaşlanma ile İlgili Hastalıkların Tedavisi

-Cilt Gençleştirme

-İmmün Sistemi Güçlendirme

-Araştırmalar ve Gelecek Potansiyeli
 

Kordon kanı kök hücreleri, embriyonik kök hücrelerden farklı olarak etik sorunlar taşımadan elde edilebilir ve birçok tıbbi uygulama için umut verici bir kaynak olarak görülmektedir Kök hücre tedavileri hala araştırma aşamasındadır ve her zaman güvenli veya etkili olmayabilir. Ayrıca, bu tür tedavilerle ilgili etik, hukuki ve sağlık konularının dikkatle ele alınması son derece önemlidir. Yaşlanma karşıtı tedavi seçenekleri olarak kök hücrelerin kullanımı, tıbbi ve bilimsel gelişmelere bağlı olarak ilerlemeye devam etmektedir.