19.06.2021 tarihli ve 31516 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu'nun ('İİK') özellikle iflas yoluyla takipte malların paraya çevrilmesi ve konkordato ile ilgili hükümlerinde önemli değişiklikler yapıldı.
Değişiklik Yapan Kanun ile getirilen başlıca düzenlemeler şöyledir:
- İİK' nın 223. maddesine yapılan ekleme ile iflas idare memurlarının seçilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.
İflas idare memurları, bilirkişilik bölge kurulları tarafından oluşturulan iflas idare memurları listesinden seçilir. Bu şekilde seçilen iflas idare memurlarından birinin yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir, birinin ise hukukçu olması zorunludur. Listeye kayıt için, Adalet Bakanlığı tarafından izin verilen kurumlardan alınacak eğitimin tamamlanmış olması şarttır. Listede görevlendirilecek memurun bulunmaması halinde liste dışından görevlendirme yapılır ve bu durum bölge kuruluna bildirilir. Bir iflas idare memuru, eş zamanlı olarak beşten fazla dosyada görev alamaz. İflas idare memurlarının nitelikleri, denetimi, eğitimi, eğitim verecek kurumlar ve eğitimden muaf tutulacaklar ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer hususlar Adalet Bakanlığınca yürürlüğe konulan yönetmelikte belirlenir.
- İİK' nın 241. maddesinde yapılan değişiklik ile iflas yoluyla takipte malların paraya çevrilmesi usulüne ilişkin olarak, ticari ve ekonomik bütünlük arz eden ya da bir bütün halinde satıldığı takdirde daha yüksek gelir elde edileceği anlaşılan mal ve haklar ile bu mal ve hakları bünyesinde bulunduran işletmeler bir bütün olarak satılır. Satışta işletmenin devamlılığı ve ekonomiye olan katkısı gözetilir. Bu halde taşınmazın paraya çevrilmesi hükümleri uygulanır. Bir bütün olarak satış gerçekleşmezse mal ve haklar ayrı ayrı satılır. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Adalet Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelikte düzenlenir.
- İİK'nın 295. maddesine yapılan ekleme ile konkordato kesin mühleti içinde rehinli malın paraya çevrilmesine imkan veren bir istisna öngörülmüştür. Buna göre, rehinli malın konkordato projesine göre işletme tarafından kullanılması öngörülmüyor ise veya kıymeti düşecek ya da muhafazası masraflı olacak ise rehinli mal kesin mühlet süresi içinde paraya çevrilebilir.
-İİK'nın 296. maddesinde yapılan değişiklik ile konkordatoda geçici ve kesin mühlet süresince devam eden sözleşmelerin ifasının esas olacağı ancak borçlu için aşırı külfetli olan sözleşmelerin belirli koşullar altında feshedilebileceği düzenlenmiştir.
- İİK'nın 297. maddesinde yapılan değişiklik ile konkordato borçlusunun kesin mühlet içinde taşınmazını ve işletmenin faaliyetinin devamı için önem arz eden taşınırını mahkemenin izni olmadan satamayacağı düzenlenmiştir. Mahkemenin izni için ise alacaklılar kurulunun muvafakatinin alınması ön koşulu getirilmiştir.
- İİK'nın 308. maddesine yapılan ekleme ile konkordato süreci iflasla sonuçlandığı takdirde, iflas kararını veren mahkeme tasfiyenin basit veya adi tasfiye usulüne göre yapılmasına ve gerektiğinde adi tasfiyenin komiserler tarafından yerine getirilmesine karar verir. Bu halde iflas idaresine ait görev ve yetkiler komiserler tarafından kullanılır şeklinde düzenlenip değiştirilmiştir.
- İİK'nın 308/c. maddesinde yapılan değişiklik ile kredi kurumları tarafından verilen krediler de dahil olmak üzere geçici mühlet kararından sonra komiserin izniyle akdedilmiş borçların adi konkordato şartlarına tabi olmayacağı düzenlenmiştir. Buna göre, borçlunun bu borçlar bakımından temerrüde düşmesi halinde mühlet sırasında bile icra takibi yapılabilir ve bunlar rehinli alacaklılardan sonra gelmek üzere diğer alacaklılara karşı öncelik kazanır.
Değişiklik Yapan Kanun, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.(1)
---------------------
[1]Bülten, www.erdem-erdem.av.tr, Erişim: 29.06.2021