Kilo vermeye destek olan, diyabet ve kalp sağlığına faydası bulunan vegan beslenme nedir; bu yazımda bahsetmek istiyorum.
Vegan beslenme aslında bir hayat tarzı. Hayvanlardan elde edilen herhangi bir gıdayı yememek ve ürünü kullanmamak olarak tanımlanabilir. Veganlar et, balık, yumurta, bal, süt, peynir gibi gıdaları tüketmemekle birlikte hayvanlardan elde edilen deri ve yün gibi ürünleri de kullanmazlar. Vücutlarının ihtiyacı olan besini tahıl, kuruyemiş ve meyve ile bitki bazlı gıdalarla karşılamaya çalışırlar. Veganların bu beslenme tarzını seçmelerinin nedeni sadece sağlıklı olduğunu savunmaları değil, çevreyi koruma amaçlarıdır. Hayvanların sömürülmesine karşı çıkan, elde edilirken onlara zarar verildiği düşünülen her türlü üründen uzak durulur.
Vegan beslenmede protein ihtiyacı baklagil ve kuruyemişlerden, demir ihtiyacı yeşil yapraklı sebzelerden karşılanır. Kalsiyum için badem ve soya sütü tercih edilir. Balık yerine keten tohumu, chia tohumu gibi bitkisel ürünler tüketilir.
Bu tabloya baktığımızda vegan beslenmenin zor olduğu kadar sağlıklı olup olmadığı da düşünülebilir. Yumurta, süt ve balık gibi ürünler tüketilmediği için yeterli B12 alınmaması söz konusu. B12 vitaminini yetişkin bir bireyin günlük olarak 1,5 mikrogram tüketmesi gerekiyor. Uzun süreli olarak B12 vitamini eksikliği taşıyan bireylerde nörolojik sorunlar görülmesi ihtimali var. Bunun haricinde Oxford Üniversitesi'nin yaptığı araştırmada vegan bireylerde kemik erimesi ve buna bağlı olarak kemiklerde kırılma görülme riskinin %50 fazla olduğu tespit edilmiş durumda. Ancak vegan bireylerin kalp sağlığının daha iyi olduğu da ispatlanmış durumda. Ancak B12 eksiliğinden kaynaklanan felç riski ne yazık ki daha yüksek. Vegan bireylerin boy – kilo endeksinin düşük olması kolestrol düzeyleri ve tansiyonlarının normal beslenen kişilerden daha iyi olmasını sağlıyor.
Bilim dünyası tarafından vegan beslenmenin fayda ve zarar maliyeti üzerinde hala araştırmaların sürdüğü de bir gerçek. Ancak tam olarak ne olduğu bilinmeyen beslenme türleri ve diyetlerle karşılaştırınca ayrıca işin etik tarafını da göz önüne alınca vegan beslenmenin daha faydalı olduğunu söyleyebiliriz.