11 ayın sultanı Ramazan öncelikle hepimize hayırlı olsun. Bu mübarek günlerde oruç tutmak inananlar için elbette çok önemli. Ancak dikkat edilmesi gereken bazı hususları da belirtmek faydalı olacaktır.
Ramazan ayında da öncelikle diğer günlerde olduğu gibi dengeli beslenmek önemlidir. Vücudumuzun yaklaşık olarak 14-15 saat boyunca açlık yaşayacak olması fiziksel aktiviteleri kısıtlayabilir. Vücudumuz bu duruma alışık olmadığından sahur yapmak önemlidir. Sahuru atlamak ana öğünü atlamakla eşdeğerdir. Sahurda vücudun ihtiyaç duyacağı sıvı ve enerjinin karşılanması önemlidir. Çünkü gün içindeki açlık kan şekerinin düşmesine, halsizlik hissine ve baş ağrısına neden olur. Sahurda susuzluk hissettirmeyecek besinler tercih edilmelidir. Hacmi büyük olan besinlerin tercih edilmesi midede yanma ve ekşime gibi sorunlara neden olabileceğinden süt, yumurta, fındık, ceviz gibi besinler tüketilebilir.
İftarda ise uzun süreli açlığın verdiği hissi dengelemek yemekleri yavaş ve uzun süreli çiğneyerek tüketmek gerekir. Orucun hurma ile açılması kan şekerinin dengelenmesini sağlar. Kabızlık sorununu önlemek için tahıllı ekmek tüketmek, lifli yiyecekler tercih etmek gerekir. Hamur ve kızartma tatlıları yerine sütlü tatlılar tercih edilmeli, çorba ve yoğurda iftarda yer verilmelidir.
Tüm gün su içilmediği için iftarda birden çok fazla miktarda su içmek doğru değildir. Su tüketimi iftar ve sahur arasında dengeli bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Susama hissi olmasa bile belli aralıklarla su tüketilmeli, kafeinli ürünler yerine süt, ayran, soda gibi içecekler tercih edilmelidir.
Ramazan ayı süresince fiziksel aktivitelere devam etmek önemlidir. Su ihtiyacını artırmayacak hafif tempolu aktivitelere yer verilmelidir.
Ramazanda en sık rastlanan sorunlardan biri kabızlık olduğu için bağırsak dostu yiyeceklerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.