2025'in "Aile Yılı" ilan edilmesinin ardından toplanan Nüfus Politikaları Kurulu, annelere 1 yıl doğum izni sağlayacak kapsamlı bir düzenleme için düğmeye bastı. İşte milyonlarca anne adayını ilgilendiren o çalışmanın detayları…

2025’in “Aile Yılı” ilan edilmesinin ardından, çalışan anneleri ilgilendiren önemli gelişmeler yaşanıyor. Nüfus Politikaları Kurulu’nun son toplantısında doğum izninin ücretli olarak 1 yıla çıkarılması ve çalışan annelere kreş desteği sağlanması için yeni bir taslak gündeme alındı. Düzenlemeyle hem kamu hem özel sektördeki kadın çalışanlar için daha uzun ve kapsamlı izin hakkı hedefleniyor.

Fenerbahçe borsada da yatırımcısını üzdü Fenerbahçe borsada da yatırımcısını üzdü

Yıllık İzin Kısıtlamasına KDK’dan Fren

Bir üniversitede görev yapan kadın akademisyen, doğumun ardından yarı zamanlı çalışma hakkını kullandı. Ancak üniversite yönetimi, bu tercihi nedeniyle yıllık iznini 20 günden 10 güne düşürdü. Durumu inceleyen Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), uygulamayı “hukuka ve hakkaniyete aykırı” bularak “Bu karar geçersizdir,” dedi.

KDK kararında, devletin aileyi ve özellikle anneyi korumakla yükümlü olduğuna dikkat çekildi. “Yarı zamanlı çalışan anneye yıllık izin kesintisi uygulanamaz,” denilen açıklamada, anne çalışanların hem işte hem evde yük taşıdığı vurgulanarak dinlenme haklarının budanamayacağı belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı Devreye Girdi

KDK’nın değerlendirmesi, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’ne iletildi. Cumhurbaşkanlığı ise doğum sonrası yarı zamanlı çalışma düzenlemesinin kapsamının belirlenmesinin Cumhurbaşkanı yetkisinde olduğunu hatırlatarak, konuya ilişkin yeni bir mevzuat çalışmasının sürdüğünü bildirdi.

Mevcut Doğum ve Süt İzinleri Nasıl?

Kadın çalışanlar, doğum öncesi 8 ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftalık doğum izni kullanabiliyor. Çoğul gebelikte bu süreye 2 hafta daha ekleniyor. Ayrıca annelere, ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci 6 ayda ise 1.5 saat olmak üzere süt izni veriliyor.

Doğum sonrası yarı zamanlı çalışma hakkı da mevcut. Kadın çalışanlar, çocuğun ilköğretime başlayacağı aybaşına kadar haftalık sürenin yarısı kadar çalışmayı tercih edebiliyor. Ancak bu süreçte, yıllık izinlerin kesintiye uğramaması gerektiği KDK tarafından net şekilde ortaya kondu.

Yeni Taslak Neler Getiriyor?

Hükümetin üzerinde çalıştığı yeni düzenlemeyle doğum izni sürelerinde büyük artış planlanıyor. Taslağa göre:

  • Ücretli doğum izni süresi 1 yıla çıkarılacak.

  • Ücretsiz doğum izni hakkı 1,5 yıla kadar uzatılabilecek.

  • Çalışan annelere kreş desteği sağlanacak.

  • Ayrıca babalara tanınan doğum izni süresinin eşitlenmesi gündemde.

Bu düzenlemelerle birlikte, aile yapısını destekleyecek ve annelerin iş yaşamında karşılaştığı zorlukları hafifletecek adımların atılması hedefleniyor.