Bu vergi sadece akrabaya değil; eşe, dosta, çocuğa, anne babaya, kardeşe de var.

Doktor, avukat, ya da dükkanı olan bir esnaf; eşine, çocuğuna, annesine, babasına, kardeşine, amcasına, dayısına, halasına, teyzesine, arkadaşına bir hizmet ya da dükkanından vereceği bir mal için normalde para almaz. Ancak vergi kanunları bedel alınmasa da alınmış gibi kabul ediyor. Çünkü para alınmasa da alınmamış gibi işlem yapılmaması, muhasebeleştirilmemesi suç.

KDV BOYUTU

KDV Kanunu'nun Hizmet Sayılan Haller başlıklı beşinci maddesine göre; Vergiye tabi bir hizmetten, işletme sahibinin, işletme personelinin veya diğer şahısların karşılıksız yararlandırılması hizmet sayılıyor.

İşte bu maddeye göre, avukat veya doktorlar, para almadan yaptıkları hizmetler için, para almış gibi, asgari tarife üzerinden KDV hesaplayıp, serbest meslek makbuzu düzenleyerek, vergiyi vergi dairesine ödemek zorundalar. Benzer bir olay hizmet gibi mallar için de geçerli.

GELİR VERGİSİ BOYUTU

Vergi kanunlarına göre bedelsiz olsa da, bir bedel almış gibi KDV hesaplanan mal ya da hizmetten gelir elde edilmiş kabul ediliyor. Böyle olunca da işlem gelir vergisinin konusuna girmekte ve vergiye tabi oluyor.

Gelir Vergisi Kanunu, anne, baba, eş ve onların anne ve babaları ile kardeş, kardeşin eşi ve çocuğu (eşi), hala, teyze, amca, dayı ve eşleri ilişkili kişi sayıyor. İlişkili kişilerle yapılan, imalat ve inşaat, kiralama ve kiraya verme, ödünç para alınması veya verilmesi, ücret, ikramiye ve benzeri ödemeleri gerektiren işlemlerin, emsallere uygunluk ilkesine göre muhasebeleştirilmesi gerekiyor. Diğer bir ifade ile para alınmasa bile emsal bedel üzerinden gelir elde edilmiş kabul ediliyor ve vergisi ödeniyor.