Türkiye'de, 2001 krizinden daha derin bir kriz yaşanıyor. 2001'de medya abarttığı krizi, günümüzde ise üstünü örterek yansıtıyor.

Enflasyon rakamları, döviz kurundaki artış ve yükselen faiz, iş hayatındaki daralma, işletmelerin borç ödeme kabiliyetindeki yetersizlik, likidite ve piyasada yaşanan sıkıntılar; objektif gözle değerlendirildiğinde krizin büyüklüğünü görmek mümkün.

Yaşanan bu krize karşı tavır koyacak hiçbir örgütlü muhalefet yok. Sivil toplum örgütleri ve sendikalar artık sessiz; ama, muhalefet partilerinin de söylemleri ne krizi tam anlatabiliyor ne de alternatif çözüm önerebiliyor.

Krizi fırsata çevirmek mümkün. Çünkü yaşanan kriz dolayısıyla yıllardır üstü örtülmüş olan enflasyon örtülemez şekilde ortaya çıktı. Döviz kuru gerçek değerine ulaştı. Faizler gerçek değerine ulaşmamakla birlikte yükselmeye devam ediyor.

Yukarda çizilen fotoğraf krizden çıkış için bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Türkiye ekonomisindeki dengeler gerçek değerlere ulaştığına göre geçmiş dönemlerden farklı olarak yeni alternatif çözümler geliştirilmeli ve ortaya konmalıdır. Bu alternatif çözümlerin olmazsa olmazı; dış ticarette ithalatın ve ihracatın dengesini kurarak, ithalat ekonomisi yerine doğal kaynaklarımıza dayalı üretim ekonomisine geçiş sürecinin başlatılmasıdır. Petrol ithalatını arttıran üretimde hammadde olarak kullanılan petrol veya petrol türevlerinin yerine alternatif milli hammaddeler kullanılan ürünlerin üretimine geçilmelidir. Örneğin poliüretan şişe yerine cam şişeye geçilmesi gibi. Bu konudaki örneklerin sayısı arttırılabilir.

Türk lirası değerli kılınmak isteniyorsa 'altına dayalı para sistemi' yapılandırılmalıdır.

Fırsatların yaratılması için seferberlik ilan edilmeli, çalıştaylarla ortak akıl harekete geçirilmeli ve ekonomiyi güçlendirecek alternatif çözümler üretilmelidir. Ayrıca ekonomiyi canlandıracak, iş dünyasının önünü açacak ve dengeleri dikkate alan vergi reformunun altyapısı hazırlanmalıdır.

Dış mihrakların ve spekülatörlerin ekonomimize saldırısı, her bir soruna çözüm aranırken fırsat yaratarak önlenebilir.