İdarenin Kesin Cevap Vermemesi
İdareye yapılan başvuru üzerine, idarenin konunun incelenmekte olduğu ya da durumun üst makama bildirildiği yolunda cevap vermesi veya konunun karara bağlanabilmesi için ilgiliden bazı ek bilgiler istenmesi durumunda, ilgili bunu talebinin reddi sayarak dava açabileceği gibi, kesin cevabı da bekleyebilir. İdarenin kesin olmayan cevabı üzerine dava açma süresinin başlaması söz konusu değildir.(İYUK. m. 10/2).
Cevap Bekleme Süresi
İdare yapılan başvuruya idarenin altmış gün içinde cevap vermesi gerekir. Ancak, çoğu zaman bu süre içinde cevap verilmemektedir. Kanun koyucu, altmış günlük sürenin sona ermesinden itibaren dava açılması zorunluğu getirmemektedir. İlgili dilerse, böyle bir durumda dava açabileceği gibi idarenin vereceği kesin cevabı da bekleyebilir. Kesin cevabı beklemesi, ilgilinin dava açma hakkının ortadan kalkması sonucunu doğurmaz. Ancak idarenin vereceği cevabı bekleme süresi sınırsız değildir. Nitekim Kanun, bekleme süresinin başvuru tarihinden itibaren altı ayı geçemeyeceğini hükme bağlamaktadır (İYUK.m.10/2).
'Zımni Red' Süresi Geçtikten Sonra Cevap Verilmesi
İdare bazen ya ilgilinin yeniden başvurusu üzerine ya da kendiliğinden zımni red süresi geçtikten sonra cevap vermektedir. Bu durumda, üç ihtimal söz konusu olabilir:
a. Altmış günlük zımni red süresi sona erdikten sonra, dava açma süresi içinde;
b. Zımni red süresi ile dava açma süresi geçtikten sonra, fakat altı aylık bekleme süresi içinde;
c. Dava açma süresi geçtikten sonra açılan ve davanın süre yönünden reddedilmesinden sonra,
idare tarafından cevap verilmesi halinde, dava açma süresi cevabın tebliği tarihinden itibaren yeniden işlemeye başlar (İYUK.m.10/2).(1)
[1]Yusuf Karakoç, 'Vergi Yargılaması Hukuku', T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYINI NO:2951, Eskişehir, Ocak 2019, s.88-91