Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Sıra No: 563 yayımlanmış olup,  bu tebliğde enflasyon düzeltmesi yapma yükümlülüğü bulunan mükelleflerden, 31/12/2023 tarihli gelir tablosundaki brüt satışların toplamı 50.000.000,00 TL’nin altında olan bilanço esasına göre defter tutam gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri 2024 yılının ikinci ve üçüncü Geçici Vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapılmamasına yönelik düzenleme yapılmıştır.
 

Buna göre, 2024 hesap döneminin ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde, 31/12/2023 tarihli gelir tablosundaki brüt satışlar toplamı 50.000.000 TL’nin altında olanların enflasyon düzeltmesi yapmaması uygun bulunmuştur (213 sayılı Kanunun mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrasının (9) uncu bendi kapsamındaki mükellefler hariç).
 

31/12/2023 tarihli gelir tablosundaki brüt satışlar toplamı 50.000.000 TL ve üzerinde olan mükellefler, 2024 hesap döneminin ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmaya devam edeceklerdir.
 

Kayıtlarda düzeltilme yapılmayacak.

2024 hesap döneminin ikinci geçici vergi dönemindeki mali tablolarını enflasyon düzeltmesine tabi tutan ve enflasyon düzeltmesi sonrası oluşan kar veya zararlarını yasal defterlere kaydetmek suretiyle bu döneme ilişkin geçici vergi beyannamelerini Tebliğin yayımı tarihi itibarıyla vermiş olan mükelleflerin, söz konusu döneme ilişkin yasal kayıtlarını düzeltmelerine gerek bulunmamaktadır.
 

Bu  durumdaki  mükellefler, enflasyon düzeltmesinden kaynaklı kar veya zarar kayıtları ile enflasyon düzeltmesi yapılmamasına göre oluşan kar/zarar farkını, 2024 hesap dönemi ikinci geçici vergi dönemine ilişkin beyannamelerinde duruma göre gider yazılan tutarlar  "Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler" veya gelir olarak yazılan tutarlar ise "Zarar Olsa Dahi İndirilecek İstisna ve İndirimler Bölümünün Diğer İndirimler" kısmında göstermek suretiyle beyan edeceklerdir.
 

Ancak Tebliğ'de ki “enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan kar veya zarar” ifadesinin sadece 648/658 no’lu enflasyon düzeltme gelir ve gider hesaplarıyla sınırlı olmadığını; finansman gider kısıtlaması, amortisman giderleri gibi enflasyon düzeltmesinden etkilenen hesaplamaların da düzeltilmesi gerekmektedir.
 

Verilmiş beyanlar düzeltilecek.

Bu kapsamdaki mükelleflerin, ikinci geçici vergi dönemine ilişkin beyannamelerini, enflasyon düzeltmesi öncesi oluşan kar veya zarara göre geçici vergi matrahlarını düzelterek vermeleri gerekmektedir. Düzeltme işlemlerinin beyanname verme süresi içinde yapılması durumunda herhangi bir vergi cezası veya gecikme faizi ödenmesi söz konusu olmayacaktır.
 

Bu tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.

________________________

(Resmi Gazete: 31.08.2024 tarihli 32648 sayılı)