Mükellefler aylık dönemler itibariyle oluşturdukları elektronik defterlerini ilgili olduğu ayı takip eden üçüncü ayın son gününe kadar kendilerine ait güvenli mali mühür ile onaylamaları gerekmektedir. Kurumlar vergisi mükellefleri hesap döneminin son ayına ait defterleri kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği ayın son gününe kadar kendilerine ait mali mühürle onaylamaları gerekmektedir.
Elektronik fatura ve defter uygulamasına geçme zorunluluğu getirilen mükellefler, tam bölünme, kısmi bölünme, birleşme (devir alma şeklinde olan veya yeni kuruluş şeklinde birleşme) veya tür değişikliğine gitmeleri halinde, devrolunan veya birleşilen tüzel kişi mükellefler ile tam veya kısmi bölünme ile oluşan yeni tüzel kişi mükellefler de e-fatura ve e-defter uygulamasına geçmek zorundadırlar.
Başlangıç aşamasında ve hali hazır uygulamada, yevmiye defteri ile defteri kebirin (büyük defter) elektronik defter kapsamında tutulması öngörülmüş olup, mükellefler tarafından tutulması gereken yasal defterlerden, bahse konu ettiğimiz bu iki defterin haricinde kalan diğer defterlerin kağıt ortamında tutulması ve kağıt ortamında tutulacak olan defterlerin yukarıda belirttiğimiz şekilde noterden onaylarının yapılması gerekmektedir.
Elektronik defter tutma sürecinde hesap döneminin ilk ayının beratının alınması açılış onayı, son ayının beratının alınması ise kapanış onayı yerine geçer.
İşletme hesabı esasına göre defter tutanlar ile serbest meslek kazanç defterine tabi olan mükellefler; 2023 hesap dönemine ait defterlerini, Gelir İdaresinin Başkanlığının sitesinde yer alan 'Defter Beyan Sistemi' üzerinden elektronik ortamda tutmaları gerekmektedir. Defter beyan sistemi üzerinden kullanılacak olan bu defterler; kullanılacak hesap döneminden önceki yılın son ayın son gününe kadar (bugün dahil) www.defterbeyan.gov.tr adresi üzerinden veya gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesi aracılığıyla başvurmaları gerekmektedir. (486-509 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri )
Bu duruma göre; e-defter uygulaması kapsamına girenlerin, uygulamaya zorunlu geçiş tarihleri aşağıdaki gibi olacaktır.
e-Fatura ve e-Defter Uygulamasına Geçiş Tarihleri:
Sektör ayırımı olmaksızın tüm mükellefler için; 3 Milyon TL ve üzeri brüt satış hasılatı olma (veya satışları ile gayri safı iş hasılatı) şartını 2022 hesap dönemlerinde sağlayan mükellefler 01/07/2023 tarihinden itibaren e-faturaya geçilmesi gerektiğinden, bu mükellefler 01/01/2024 tarihinden itibaren e-deftere geçmeleri zorunludur.
Türk Ticaret Kanununun 397'inci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca bağımsız denetime tabi olan şirketler e- defter tutmaları gerekmektedir.
--------------------------
04122023-2024-yili-icin-defter-tasdikleri.pdf (ismmmo.org.tr)