Anonim Şirketler ile sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis edenlerin, yukarıda belirttiğimiz defterlere ilave olarak, kullanacakları hesap döneminden, önceki hesap döneminin son ayı içinde noterden Damga Vergisi Defteri tasdik ettirmeleri gerekmektedir. (20 ve 32 Seri No'lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğleri)
6455 sayılı kanunla 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununda yapılan değişikliğe istinaden, Yevmiye defterlerinin noterden kapatma süresi, ilgili hesap dönemini takip eden altıncı ayın (Haziran) sonuna kadar kapanış tasdikinin yapılması gerekmektedir.
T.T.K. unun 64'ncü maddesindeki 'Defter Tutma Yükümlülüğü' başlıklı maddenin 3'ncü fıkrasında, 'Açılış onayının noter tarafından yapıldığı hallerde noter, ticaret sicili tasdiknamesini aramak zorundadır.' amir hükmü yer almaktadır. Ticaret Bakanlığınca geçen yıl olduğu gibi noterlerin defter tasdiklerinde, Ticaret tasdiknamesi arama zorunluluğunu mevcut olup, 2023 yılı için noterlerce yapılacak defter tasdikleri esnasında Sicil Tasdiknamelerini arayacaklardır.
27.01.2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Ticaret Sicili Yönetmeliği'nin 16/6. maddesine göre 'Sicil Tasdiknamesi; Tasdiknamede yer alan bilgilerde bir değişiklik olmadığı veya yenisi düzenlenmediği sürece geçerlidir.' hükmü gereğince önceki yıl veya yıllarda alınmış sicil tasdiknamelerde değişiklik olmaması halinde, bu tasdiknamelerin defter tasdikleri esnasında notere ibraz edilerek defter tasdikleri yapılabilir.
01.12.013 tarihli 28838 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 'Ticari Defterlere İlişkin Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'in 1'nci maddesinde; 'Ticaret Sicili Tasdiknamesini Aramak Zorundadır' ibaresi 'Ticaret Sicili Tasdiknamesinin Aslı İbraz Edilmek Kaydıyla Bir Örneği Noterce Saklanır' ibaresi olarak değiştirilmiştir.
Elektronik ortamda tutulacak defterler :
Elektronik ortamda tutulacak defterlerle (e-defter) ilgili olarak 13.12.2011 tarihli 28141 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 1 Sıra Numaralı Elektronik Defter Genel Tebliği hükümleri uygulanacaktır.
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle Enerji piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'da lisans alan mükelleflere (bayilik lisansı olanlar, münhasıran bu lisansa sahip olmaları nedeniyle bu bent kapsamında değerlendirilmeyeceklerdir.)
Lisanları aldıkları tarihi izleyen hesap döneminin başından itibaren lisans alma tarihi ile izleyen hesap dönemi arasındaki sürenin üç aydan kısa olması halinde isteyen mükellefler açısından bir sonraki hesap döneminin başından itibaren e-fatura ve e-defter kapsamına tabi olacaklardır.
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunun eki (III) sayılı listedeki malları imal, inşa ve ithal eden mükellefler, mükellefiyet tesis ettirdikleri tarihi izleyen hesap döneminin başından itibaren (mükellefiyet tesis tarihi ile izleyen hesap dönemi arasındaki sürenin üç aydan kısa olması halinde dileyen mükellefler bir sonraki hesap döneminin başından itibaren) e-fatura ve e-defter kapsamına tabi olacaklardır.
İnternet satışı nedeniyle, e-arşiv uygulamasına Geçiş zorunluluğu getirilen mükelleflerin kapsamını belirleyen 464 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğindeki açıklamalara göre; internet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve 2022 yılı hesap döneminde birinde brüt satış hasılatı 3 Milyon TL ve üzerinde olan mükellefler, 01.07.2023 tarihinden itibaren e-fatura ve 01.01.2024 tarihinden itibaren de e-defter uygulamasına geçme zorunluluğu getirilmiştir. Bu mükelleflerin veya müteakip hesap dönemlerinde 3 Milyon TL hasılatı sağlayan mükellefler, ilgili hesap dönemini izleyen 7 inci ayın başından itibaren e-faturaya ve takip eden yılın başından itibaren e-deftere tabi olmaları gerekmektedir.
Bu kapsamda belirtilen özelliklere haiz mükelleflerin vergisel uygulamalar bakımından hukuki bir sorun yaşamamaları ve cezai işlemlere maruz kalmamaları için 31.12.2022 tarihine kadar (bu tarih dahil) e-fatura, e-arşiv ve e-defter uygulamalarına ilişkin başvurularını yapmaları gerekmektedir. Gerekli başvuruları aşağıdaki adresler üzerinden elektronik ortamda yapmaları gerekmektedir.
Mali Mühür Başvurusu : https://mportal.kamusm.gov.tr/bp/edf.go
E-Fatura Başvurusu : https://portal.efatura.gov.tr/efaturabasvuru/
E-Defter Başvurusu : https://uyg.edefter.gov.tr/edefterbasvuru/