Tarih boyunca müteaddit defalar zelzelelerin yol açtığı muazzam yıkımlara maruz kalan, özellikle Eski Çağ ve Geç Antik Çağ'ın Doğu Akdeniz'de parlayan yıldızı Antakya, son zelzele sonrasında yaralarını sarmaya çabalıyor.
Malalas, Antiochia'nın VI. yüzyılda uğradığı inanılmaz felaketi eserinde anlatmış ve yazarın aktardığı zelzele sonrası hüzünlü sahneleri, Hürses satırları aracılığıyla paylaşmıştık. Okurlarımız, Hatay Müzesi başkanlığında ve Doç. Dr. Yavuz Yeğin bilimsel danışmanlığında gerçekleştirilen Antakya merkezdeki arkeolojik kazılarla ilgili yazımızı da hatırlayacaktır. TC Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı'nın bölgeye bu anlamda ilgi ve desteği artarak devam ediyor.
Hatay, kültürel yapısının zenginliğini korumak, bölgedeki etkinliğini yeniden kazanmak için mücadele veriyor. Zelzelenin küçümsenemez yıkımı ve yok ediciliği, şehrin her şeyine zarar vermiş durumda; insanına, muhteşem kültürel yapısına, şehrin, tarifsiz güzellikteki dokusuna…
İşte bu anlamda Hatay Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun şehir için yoğun bir çalışma yürüttüğünü vurgulamak isteriz. Gördüğümüz kadarıyla zelzeleden sonra Hatay Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun yapısı tamamen değişti. Sayın Mimar Ahmet Ata başkanlığında oluşturulan yeni bir ekip, en zor zamanlarda taşın altına elini koymaktan çekinmedi ve Hatay'ın koruma sorunlarına dair çalışmalarına da hız verdi. Aslına bakılırsa zelzele felaketinin ardından kurul –doğal olarak- çalışmalarına bir süre ara vermişti. Buna rağmen, Ahmet Ata ve Doç. Dr. Yavuz Yeğin'in Hatay'a defalarca hem de gönüllü olarak incelemelerde bulunmak üzere gittiğini kurulun çalışmalara tekrar başlaması için ciddi gayret gösterdiklerini belirtmek isteriz. Yıkımdan geçmiş tarihî eserlerle dolu geniş bir sahada çalışmanın zorluğunu, sadece meslektaşlarımız değil eminiz tüm okurlarımız takdir edeceklerdir…
Hatay Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 2019 yılında Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan ayrılarak oluşturuldu. Bugün, Hatay Koruma Kurulu'nun Başkanı Mimar Ahmet Ata ve Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yavuz Yeğin, aynı zamanda zelzele için özel olarak kurulan Kültürel Miras Danışma Kurulu üyeleri. Hatay için sürdürülen çalışmaların çeşitli yönlerden oldukça güçlük taşıdığı muhakkak ve buna rağmen kurul, zor günlerde şehrin tarihî ve kültürel yapısı için büyük önem taşıyan birçok proje üzerinde çalışarak onayladı. Öte yandan şehrin kültürel yapısına ciddi katkı sağlayacak özellik taşıyan tarihî yapılar ve anıtlar, kurul tarafından tescillendi.
Hatay Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun Antakya şehir merkezi için ciddi önem taşıyan koruma amaçlı imar planı (KAİP) çalışmaları ise son aşamaya gelmiş durumda. Kurul, devletimizin bölgedeki çalışmalarına destek olmak ve şehir için çalışmaları hızlandırmak amacıyla zelzele öncesinde ayda bir toplanırken artık ayda iki defa toplanıyor. Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Hatay özelinde tüm deprem bölgesi ile yakından ilgilendiğini ve tüm birimleri ile sahada olduğunu belirtmek isteriz.
Yukarıda birkaç cümleyle aktarmaya çalıştığımız tüm çabaların, saygıdeğer bilim insanları tarafından Antakya'ya yıkımın getirdiği zor şartlarda ve fevkalade özverili bir şekilde gerçekleştirildiğinin altını çizmek isteriz.
Bütün Antakya'nın bir an evvel güzel günlerine tekrar kavuşması dileğiyle…