Tüm butlan hallerinin ve sebeplerinin kanunda gösterilmesi veya tanımlanmasının imkansız olması sebebiyle madde lafzında yer alan 'Özellikle' ibaresinden batıl nitelikteki yönetim kurulu kararlarının sınırlayıcı olmadığı (Numerus Clausus) açıkça anlaşılmaktadır.(1)
391. maddesi gerekçesinde '' Hükümde, en çok rastlanılan batıl kararlar örneklerle (sayım yoluyla) gösterilmiştir. Bir yönetim kurulu kararının geçersiz olup olmadığı genel hükümlere göre belirlenebileceği gibi butlan sebepleri ile geçersizliğin sonuçları da aynı ilkelere göre belirlenir'' denilmektedir. Böylece geçersiz yönetim kurulu kararlarının sadece maddede belirtilen kararlardan ibaret olmadığı, başka bir deyişle maddenin sınırlı sayı niteliği taşımadığı ifade edilmektedir. Bu nedenle, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı ve ayrıca konusu imkansız olan yönetim kurulu kararlarıyla yatırımcıları, alacaklıları ve işçileri koruyan emredici hükümlere aykırı yönetim kurulu kararları batıldır. Örneğin alacaklılara zarar vermek amacıyla bütün aktiflerin satılmasını öngören yönetim kurulu kararı (TTK. m. 538) ahlaka, adaba aykırılık nedeniyle batıldır. Yönetim kurulu üyelerine, şirkette çalışanlara veya şirketle iş yapan kişilere, bu kişilerin hizmetleri veya şirketin mali durumu ile kesinlikle bağdaşmayacak yüksek ücretler veya huzur hakkı gibi ödemeler öngören yönetim kurulu kararları, bir taraftan şirket malvarlığının azalması sonucunu doğuracağından TTK. m. 447/c hükmüne aykırılıktan, diğer yandan ahlaka, adaba aykırılık nedeniyle batıl kararlardır. Ayrıca, sermaye azaltılmasına rağmen şirket alacaklılarının haklarının tamamen karşılayacak miktarda aktifin şirkette varlığı belirlenmeden sermayenin azaltılmasına ilişkin yönetim kurulu kararları (TTK. m. 473/2); sermayenin, ancak alacaklılara verilen sürenin sona ermesinden ve beyan edilen alacakların ödenmesinden veya teminat altına alınmasından sonra azaltılabileceğini öngören hükme (TTK. m. 475/1) aykırı yönetim kurulu kararı; yönetim kurulu üyelerinin şirketin iflasının açılmasından önceki son üç yıl içinde kazanç payı veya başka bir ad altında hizmetlerine karşılık alacakları ve fakat uygun ücreti aşan paraları şirket alacaklılarına geri vermek yükümlülüğünü (TTK. m. 513) ortadan kaldıran yönetim kurulu kararları; şirketin tasfiye haline girmesi durumunda, şirket alacaklılarının bilgilendirilmesi zorunluluğunu (TTK. m. 541, 543/2) ortadan kaldıran yönetim kurulu kararları; denetçilerin, kanuni görevlerini yerine getirmesinde kusurlu hareket etmeleri sonucunda şirket alacaklılarına karşı verdikleri zararlar dolayısıyla sorumluluklarını (TTK. m. 556) ortadan kaldıran yönetim kurulu kararları batıldır. Aynı şekilde şirket alacaklılarından mal kaçırmak amacıyla şirket malvarlığını piyasanın değerinin altında ortaklara veya üçüncü kişilere satıp devreden kararlar da batıldır. Kartel yasağına rağmen kartelleşmeyi öngören kararlar da batıldır. Yine haksız rekabeti teşvik edici kararlar da batıldır.(2)
[1]Tamer PEKDİNÇER, 'ANONİM ŞİRKETLERDE YÖNETİM KURULU KARARLARININ GEÇERLİLİĞİ (ÖZELLİKLE BATIL YÖNETİM KURULU KARARLARI) (TTK m. 391)', https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/802571, erişim tarihi:21.01.2021,s.676-679.
[2]H. Güzin ÜÇIŞIK, 'TÜRK HUKUKU'NDA ANONİM ŞİRKET YÖNETİM KURULU KARARLARININ SAKATLIĞI KONUSUNDA GETİRİLEN DÜZENLEMELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ', https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/3981, Erişim tarihi: 21.01.2021, s.62