Yine işsizlik sorunu (2)

Dijitalleşme çağında pandeminin ivmesinin sürekli artış gösterdiği günümüzde Sosyal Politika uzmanı Alpay Hekimler yeni iş alanların yaratılması kadar, var olan iş alanlarının korunmasının da önemli olduğunu belirtmektedir. Hekimoğlu'na göre var olan iş alanlarının korunması ve yeni iş alanlarının yaratılması artan uluslararası rekabetin etkisiyle giderek daha zor hale gelmiştir. Kapalı bir sistem içerisinde politikaların şekillendirilmesi ve uygulanması göreceli olarak daha kolay olmak ile birlikte, globalleşen bir dünyada bu yönde hareket edilmesinin imkanı kısıtlanmış, hatta tamamıyla ortadan kalkmıştır.

Modern ekonomilerde toplumun büyük çoğunluğunun geçimi, bir işyerinde bağımlı olarak çalışarak elde ettiği emek gelirine dayanmaktadır. Bekir Aktürk bu durumun ister bağımlı çalışsın ister girişimci olsun bir kişinin işini kaybetmesi ve hemen bir iş bulamaması halinde söz konusu kişinin ekonomik açıdan varlığının tehlikeye düşmesi anlamına geldiğini ileri sürmektedir.

Dünkü yazımda belirttiğim gibi, günümüzde işsizlik, yoksulluğun en temel nedenlerinden birini oluşturmaktadır. Bu durumu Bekir Gonca Anayasa Mahkemesi Kararları üzerinde yaptığı bir çalışmada; vatandaşlarına asgari bir gelir ve yaşam garantisi sunmayan devletlerde işsizlik sorunu bir yoksulluk sorunu olmaktan öte, 'varlık-yokluk' sorunu niteliğine büründüğünü ileri sürmektedir. Ayrıca yapılan çoğu çalışmada son 30 yıl içinde küreselleşmenin etkisiyle, gelişmekte olan ülkelerde genç işsizlik sorunun ciddi boyutlara ulaştığı tespit edilmiştir(1).

--------------------------------------

[1]Şimşek Şerif, Öğüt Adem, Ceyhan Ali, 2008) Türkiye'de Genç İşsizliği Sorununa Yönelik Stratejik Bir Bakış Bölgesel Sorunlar ve Türkiye (Editörler: Ahmet Hamdi Aydın, Seyhan Taş, Saniye Adıgüzel) Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Yayını, ss. 367-375, Kahramanmaraş, s.367