Yenilenebilir enerji ve depolama-2

Enerji depolamanın önemine vurgu yaparak, enerji depolamanın, yenilenebilir enerji kaynaklarının verimini artıracağını belirten Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Füsun Tut Haklıdır, 'Enerji depolamasının artması için devletin özendirici teşvikleri büyük önem taşıyor. Teşvik kapsamlarının değerlendirilmesi ülkemizin hem karbonsuzlaşma hedefine ulaşmasında hem de şebeke stabilitesinin sağlanmasında büyük önem arz edecektir' diyor.

Özellikle 2050'ye kadar net sıfır emisyonda üretim payları hızla artarken, rüzgar ve güneş PV'sinin saatten saate değişkenliğini ele almak için enerji depolama sistemlerini yavaş bir şekilde büyütmek kritik olacaktır. Elektrik üretimini karbondan arındırırken artan esneklik ihtiyaçlarını karşılamak, enerji sektörü için temel bir zorluktur, bu nedenle enerji santralleri, şebekeler, talep tarafı müdahalesi ve depolama dahil tüm esneklik kaynaklarının kullanılması gerekir.

2020'de pil depolama kapasitesi eklemeleri, kurulumların on yıl içinde ilk kez yükselmediği vasat bir 2019'dan sonra yüzde 50 artarak rekor sayılacak 5 GW'a yükseldi. Çin ve Amerika Birleşik Devletleri, gigawatt ölçeğinde eklemeler kaydetti. Kamu hizmeti ölçekli kurulumlar, toplam ilave kapasitenin yaklaşık üçte ikisini oluşturarak piyasaya hakim olmaya devam ediyor. Kilit pazarlardaki yeni politikalar ve projeler büyümeyi hızlandıracak şekilde belirlenmiş olsa da, 2030 yılına kadar yaklaşık 600 GW pil depolama kapasitesinin kurulmasını öngören 2050'ye Kadar Net Sıfır Emisyon Senaryosuna uyum sağlamak için daha da hızlı bir artış gerekiyor.

Microsoft, Google ve diğer 10 şirket, enerjiyi sekiz saat veya daha uzun süre depolayabilen ve boşaltabilen teknolojilerin küresel dağıtımını zorlamak için Kasım ayında COP26'da başlatılan CEO liderliğindeki bir kuruluş olan Uzun Süreli Enerji Depolama (LDES) Konseyi'ne katıldı.