Yapı Düzenleme ve Denetleme Kurumu(YDDK)

Ülke olarak deprem felaketinden dolayı moralimizin bozuk olduğu bir dönemde artık yavaş yavaş ayağa kalkmamız ve yaralarımızı sarmamız gerekiyor. Hayatını kaybeden yakınlarımıza Allahtan rahmet, akrabalarına da sabır diliyorum.

Bugün yazımı yazarken aslında artık yaşadıklarımızdan ders alıp bir sonraki depreme nasıl daha sağlam ve organize olabiliriz düşüncesiyle başladım. Bu süreçte gölcük depreminden ders almamış olmamız. Artık sorunları sadece tartışarak değil çözümler üreterek ilerlememiz gerektiğini anladım. Öncelikle olarak yapı ve inşaat sektörünün içinde bulunduğu durum, ben ve benim gibi ihtimallere kafa yoran insanları derinden etkiledi. Etrafımdaki insanlarında muhtemel deprem senaryoları üzerine kafa patlatmaya başladığını gördüm.

Bu süreçte herkesin tek odaklandığı konu binaların sağlamlığı vs ile birlikte mevcut yapının daha doğrusu organizasyon yapısının çok kötü olduğu yönündeydi. Mevcut yapıdan kastım örnek olarak yapı denetim şirketini inşaatı yapan inşaat şirketinin seçmesi gibii. Bu yapıdaki en büyük eksikliğin denetim olduğu hepimizin dikkatini çekmiştir. Bu denetim mekanizmasını sağlayacak bağımsız bir kurumun kurulması çok büyük bir ihtiyaçtır.

Bu kurumun adını da Yapı Düzenleme ve Denetleme Kurumu (YDDK) koyabiliriz. Tamamıyla bağımsız bir kurum olarak yapıların yapımı ile ilgili düzenlemeleri yapacak ve onları denetleyecek. Daha çok denetimi yapan yapı denetim şirketlerini denetleyecek bir kurum. Bankacılık düzenleme ve denetleme kurumu nasıl bankacılık sektörünü yoluna koyduysa böyle bir kurumda inşaat ve yapım sektörünü yoluna koyabilir. Yapı Düzenleme Denetleme Kurumu şu şekilde yapılandırılabilir;

Yapı denetleme kurulu, yapı denetim şirketlerini ve inşaat firmalarını denetleyecek ve bunlar hakkında raporlar hazırlayacaklardır. Yapı denetim şirketleri ve inşaat şirketleri A.Ş olarak kurulacak ve bu firmalarda çalışan herkes yapı düzenleme ve denetleme kurulu' na kayıt edilecektir. İnşaat görev alacaklar mimarından tutunda inşaat mühendisine kadar yapı düzenleme ve denetleme kurulu' na bildirilecek ve kayıtlı oldukları meslek odalarından her sene kayıtlarının devam ettiğine dair kare kodlu evraklarını alıp yapı düzenleme ve denetleme kurumu' na bildireceklerdir. Keza müteahhitlerde aynı şekilde şirket dışında kendi bilgilerini sisteme her sene yükleyecek ve burada bir sicil oluşturulacaktır. Şikayetler vs yapı düzenleme ve denetim kurulu' na yapılacaktır. Ve ivedilikle bu şikayetler denetim dosyası açması için değerlendirmeye alınacaktır. Böyle bir düzenleme tabii ki daha detaylandırılarak hayata geçirilebilir. Bu sadece bir fikirdir. Ülkemizdeki denetim bakış açısını her yönden geliştirmemiz gerektiğinin denemesidir. Önemli olan sıkı sıkıya takip edilen denetimli bir sistem oluşturulması ve belki önümüzdeki depremlere daha güvenli ve sağlam yapılarla girip can kaybının yaşanmasını engellemektir.