Bilişim

Yapay zekânın gelişimi işsizliği artıracak mı?

Türkiye’nin önde gelen istihdam platformu Eleman.net CEO’su Levent Dicle, iş dünyasının önündeki yapay zeka dönüşümü ve olası istihdam krizine dair açıklamalarda bulundu. Ar-Ge yatırımlarına odaklanılması gerektiğini vurgulayan Dicle, “Yapay zeka sayesinde edinilen tasarrufla beraber iş gücünün yeniden eğitilmesi, sosyal güvenlik programlarının güçlendirilmesi ve yenilikçi iş modelleri desteklenmesi önem taşıyor” dedi.

 

Yapay zeka teknolojilerinin hızla gelişmesi ve yaygınlaşması, iş dünyasında büyük bir dönüşüm sürecini beraberinde getiriyor. Bu süreçte, bazı iş kolları yapay zekanın etkinliği ile ciddi değişimlere uğrarken, yeni iş alanları ve meslekler de ortaya çıkıyor. Türkiye’nin lider istihdam platformu Eleman.net CEO’su Levent Dicle, yapay zekanın istihdam üzerindeki etkilerini, gelecekte öne çıkacak yeni iş alanlarını ve yapay zekaya uyum sürecinde atılması gereken adımlara dair değerlendirmede bulundu.
 

“Ulaşım sektöründeki istihdamı etkileyebilir”

Yapay zekanın etkilediği öncelikli sektörlere dair bilgi veren Dicle, Yapay zekanın en çok etkileyeceği sektörler arasında veri girişi ve işleme görevleri, müşteri hizmetleri ve ulaşım sektörü öne çıkıyor. Veri girişi ve işleme görevleri, muhasebe, envanter yönetimi gibi alanlarda otomatikleşme iş kayıplarına yol açabilir. Müşteri hizmetlerinde chatbotlar ve otomatik çağrı sistemleri, insan gücüne olan ihtiyacı azaltıyor. Ulaşım sektöründe otonom araçlar ve drone'lar, kamyon ve otobüs şoförlüğü, kuryelik gibi meslek gruplarını etkileyebilir” diye konuştu.
 

“Eğitimlerde uygulamalı beceri de kazandırmalı”

İş gücünün yapay zekaya uyum sağlaması için eğitim programlarına ihtiyaç olduğunu belirten Dicle, “Teknoloji okuryazarlığını artırmak, temel bilgisayar becerileri ve dijital araçların kullanımı konusundaki bilgi düzeyini yükseltmek önemli. Üniversitelerde ve mesleki eğitim programlarında yapay zeka, makine öğrenimi, veri analizi ve algoritmalar gibi konulara yönelik kurslar sunulmalı. Tabii bu eğitimler teorik olmaktan çıkıp, uygulamalı becerilerle mutlaka desteklenmeli” dedi.
 

“Teknik becerilere sahip kişilere ihtiyaç artacak”

Yapay zekanın yaygınlaşmasıyla ortaya çıkabilecek yeni iş alanlarına dair de açıklamalarda bulunan Dicle, “Yapay zeka sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi ve test edilmesi için gerekli teknik becerilere sahip kişilere ihtiyaç artacak. Veri bilimcileri, yapay zeka ile veri analizi yapabilen kişiler olacak. Geleceğin pazarlama uzmanları, yapay zeka teknolojilerini kullanarak kampanyaları planlayacak ve uygulayacak. Siber güvenlik uzmanları, yapay zeka teknolojileri ile entegre çalışacak. Pazarlamacılar, müşteri davranışlarını analiz eden ve en etkili pazarlama stratejilerini belirleyen yapay zeka araçlarıyla çalışacak” İfadelerini kullandı.
 

“Problem çözme ve eleştirel düşünme yetkinlikleri önem kazanacak”

Yeni iş alanlarına geçiş için çalışanlara önerilerde bulunan Dicle, şunları söyledi: “Öncelikle çalışanlar, kendilerini sürekli olarak güncelleme ve yeni beceriler kazanma konusunda istekli olmalıdır. Yapay zeka ve makine öğrenimi hakkında temel bilgi birikimine sahip olmak, veri analizi, programlama ve algoritma geliştirme konularında yetkinlik kazanmak iş dünyasında önemli bir avantaj sağlayacak. Problem çözme ve eleştirel düşünme yetkinlikleri iş dünyasında önem kazanacak. Yapay zeka rutin görevleri üstlense de yaratıcı çözümler gerektiren problemler insan yetkinliğine ihtiyaç duyacak. Sürekli öğrenme ve adaptasyon yetkinlikleri gelecekte daha da değerli olacak.
 

“Küçük ve orta ölçekli işletmelere destek ve rehberlik gerekiyor”

Türkiye’de yapay zekanın iş dünyasına entegrasyonunda büyük adımlar atıldığına dikkat çeken Dicle, “Büyük şirketler ve start-up'lar, yapay zeka teknolojilerini iş süreçlerine dahil ederek verimliliği artırmaya ve yeni iş modelleri geliştirmeye odaklanıyor. Ancak, küçük ve orta ölçekli işletmelerin bu dönüşümü benimsemesi için daha fazla destek ve rehberlik gerekiyor. Eğitim ve altyapı yatırımlarının artırılması, Türkiye'nin yapay zeka teknolojilerini daha geniş bir ölçekte benimsemesini sağlayacak” dedi.
 

“Şirketlerde iç eğitim ve gelişim programları sunmalı”

Dicle, yapay zekanın gelimiyle birlikte derin bir istihdam krizi yaşanmaması adına devlet politikaları ve şirketlerin alabileceği önlemlere dair de önerilerde bulundu. Dicle, şu ifadeleri kullandı: Yapay zekanın iş gücü üzerindeki etkilerini hafifletmek için devlet politikası açısından eğitim programlarına yatırım yapılmalı, teknik ve mesleki eğitim programları genişletmeli ve güncellemelidir. Ayrıca ARGE'ye odaklanarak yapay zeka çalışmalarının olumlu etkileri maksimize edebilir. Şirketler de çalışanlarına yapay zeka teknolojilerini kullanma ve bu teknolojilere uyum sağlama konusunda iç eğitim ve gelişim programları sunmalıdır. Yapay zeka ile sağlanan maliyet tasarrufu, iş gücünün yeniden eğitilmesi, sosyal güvenlik programlarının güçlendirilmesi ve yenilikçi iş modellerinin desteklenmesi gibi alanlarda değerlendirilmelidir.”