Yapay zeka öğrenciler için faydalı mı zararlı mı?

Yapay zeka uygulamaları her geçen gün hayatımıza daha çok girmeye başladı. Ansiklopedilerden bilgiye ulaşma yerini arama motorlarına bırakırken son zamanlarda yapay zeka uygulamaları arama motorlarını da ortadan kaldırdı. Öğrenciler de yapay zekayı en hızlı kabul eden grupta. Peki yapay zekanın faydaları ve zararları neler? Öğrenmeyi nasıl etkiliyor?
 

Öncelikle faydalarına bir göz atalım: 
 

Yapay zeka uygulamaları öğrencilerin öğrenme stillerine, hızlarına ve ihtiyaçlarına göre içerikler sunma konusunda oldukça başarılı. Seviye ve öğrenme tarzına göre pek çok içerik ve soru şekline ulaşma imkanı veriyor. Öğrenciler zaman kısıtlaması olmadan, istedikleri bilgiye istedikleri anda ulaşabiliyorlar. Yazım hatası olmadan, kaynak seçmeye zaman harcamadan hızlı bir şekilde ödev hazırlamaya yardımcı oluyor. Özellikle engelli öğrenciler için sesli komut imkanı olması, metin okuma desteği sağlaması açısından oldukça faydalı. Kullanılan simülasyonlarda öğrenme açısından daha cezbedici bir çalışma deneyimi sağlıyor.
 

Ancak her şey bu kadar toz pembe mi? Olumsuz etkiler göz ardı edilebilir mi? Öğrenciler yapay zekayla öğrenmeye teşvik edilebilir mi?
 

Bu nedenle olumsuz tarafları da açıklamakta fayda var.
 

Yapay zekanın en büyük sorunu kişiyi hazırcılığa ve bağımlılığa alıştırması. Öğrenciler çaba harcamadan, düşünme becerilerini kullanmadan ödev ve projeleri hazırlayabiliyorlar. Sonuçta sadece verilen görev yerine getiriliyor ve öğrencinin bundan bilgi anlamında bir kazancı olmuyor. Öğrenciler ödevlere kendi bakış açılarını katmadığından eleştirel ve sorgulayıcı yönleri gelişmiyor. Yapay zeka her zaman doğru bilgiyi ve içeriği sunmadığından yanlış ve yanıltıcı bilgilerin içine düşmek ve bu yanlışları fark etmemek durumu da var. Önemli sorunlardan biri de öğrencilerin öğretmen ve arkadaşları ile olan bilgi alış verişi, iletişimi ve etkileşimi azalıyor.
 

Yapay zeka uygulamaları öğrenmeyi kolaylaştırdığı kadar hazırcılığa eğilimi arttırdığından zorlaştırıyor da. Unutulmamalıdır ki; bilgiye ulaşmanın temeli araştırmak ve sorgulamaktır. Bilgiyi unutmamanın yolu ise yapılacak tekrarlardan ve kaynak kitapları okumaktan geçer. 
 

Yapay zeka mevcut araştırmaların yanında ek destek amacıyla kullanılır ve bu amacın dışına çıkılmazsa öğrenciler olarak bize fayda sağlayabilir. Hayatımızın merkezinde olarak kolay ödev yapma amaçlı kullanılması eğitim anlamında bizlere büyük zarar verir.