Diyabet hastalığı ölümcül olan bir çok hastalığa kapı açan, dünyanın her yerinde yaygın olarak görülen bir hastalık. Sağlıklı bireylerde kandaki glukoz miktarı 70-100 mg/dL arasında olmalıdır. Hastalığın nedeni insülin hormonu üretiminin herhangi bir nedenle yetersiz olması veya hiç olmamasıdır. Diyabet hastalığının birçok çeşidi bulunmaktadır. En yaygın görüleni 35-40 yaş üzeri bireylerde en sık görülen türü Tip-2 diyabettir. Tip- 2 diyabette pankreasta insülin üretimi yeterli olduğu halde hücrelerin insülin hormonu algılayan reseptörlerinin çalışmaması ve bu hormona karşı duyarsız olmasıdır. Kan şekerinin uzun süre yüksek olması böbrek ve gözler olmak üzere vücuttaki pek çok organda kalıcı hasarlara neden olabilmektedir.
Geçtiğimiz günlerde İngiltere'de 100 binden fazla Tip-1 diyabet hastası üzerinde yapılan çalışmanın sonuçları açıklandı. Test aşamasında olan yapay pankreas cihazı sayesinde Tip-1 diyabet hastalarının şeker ölçümü yapmadan kan şekeri değerlerinin riskli değerlere düşmesi ve hipoglisemi ataklarının yaşanması engelleniyor.
Derinin altına yerleştirilen sensör ve insülin veren bir pompadan oluşan yapay pankreas cihazı, gerçek pankreas gibi görev yapıyor. Böylece vücuttaki kan değeri sürekli kontrol edilebiliyor. Vücuttaki kan değeri düştüğünde bu cihaz sayesinde kan şekeri dengelenebiliyor.
İngiltere'de cihazı geliştiren doktorların söylediğine göre bu cihaz sayesinde Tip- 1 diyabet hastalığı nedeniyle yaşanan uzuv kaybı, körlük ve böbrek sorunları geçmişte kalacak.
Diyabet tedavisinde devrim niteliğinde olan bu yapay zeka ürünü iğne korkusu yaşayan çocukların tedavisi ve yakınları içinde büyük bir kolaylık olacak.
Diyabet hastalığı fazla yemek yemek, sık idrara çıkmak, ağızda kuruluk gibi temel belirtiler göstermektedir. Bunun haricinde yorgunluk, hızlı kilo kaybı, bulanık görme, ciltte kuruluk ve kaşıntı gibi belirtileri de bulunmakta.
Diyabet tanısının konulmasında en temel yöntemler açlık kan şekerinin ölçülmesi ve şeker yüklemesi yapılmasıdır. Açlık kan şekerinin 126 mg/dL üzerinde olması diyabet tanısı konması için yeterlidir.
Uluslararası Diyabet Federasyonu verilerine göre her 11 yetişkinden birinde diyabet görülmekte ve her 6 saniyede 1 kişi diyabet kaynaklı nedenlerle hayatını kaybetmektedir.
Beslenme ve hayat tarzının da önemli olduğu diyabet tedavisinde gerçekleşen bu buluş pek çok kişinin hayatını olumlu olarak değiştirecektir.
Ülkemizde de denenmeye başlanan bu cihazın en kısa sürede yaygınlaşmasını diliyorum.