Vitiligo Hastalığı

Vücudu fiziksel olarak etkileyen rahatsızlıklardan biri olan vitiligo pigment eksikliğinden meydana gelmektedir. Çeşitli şekillerde vücutta yayılım gösterebilir. Sağlık açısından herhangi bir riski olmayan bu durumun bir tedavisi bulunmamaktadır.

Melanin üreten melanosit hücreleri bazen vücudun savunma sistemi tarafından yok edilmektedir. Melanin üretilmeyen bu bölgelerde renksiz lekeler oluşmaya başlar. Bulaşıcı olmayan bu durum bazen başlangıç noktasında kalabilirken bazen de yayılım gösterir. Vitiligo ağrılı veya acılı bir rahatsızlık değildir ancak güneş gören bölgelerde hassaslık görülebilir.

Melanin üretilmesi yaş, ırk ve cinsiyete bağlı bir durumdur. Yok olmasının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak otoimmün hastalıklara bağlı olarak gelişebileceği düşünülmektedir. Ayrıca ailede vitiligo bulunması ya da kesik, sıyrık gibi durumlarda oluşan vitiligo yamaları veya güneş yanıkları nedeniyle oluşan vitiligo durumları da mevcuttur.

Vitiligo birkaç ay içinde vücuda yayılan küçük lekelerle ortaya çıkar. Açık renkli lekeler gözle görülebilir ancak UV ışık yayan bir lamba ile net teşhis konulabilmektedir.

Tedavisi mümkün olmadığı için güneş ışınlarına maruziyeti azaltmak önemlidir. İlaç ve aşısı bulunmamaktadır. Ancak bazı yöntemler her zaman kesinleşmemekle beraber renk pigmentlerini geriye getirebilmektedir.

Vitiligo kişinin hayatı boyunca beraber olacağı bir hastalıktır. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak, antioksidan bakımından zengin içerikli besinler tüketmek önemlidir. Melanin pigmentinin olmaması cilt kanseri riskini de arttırmaktadır.