Üç aylık beyan dönemlerine tabi olan yükümlülerin aylık beyan dönemine tabi başka faaliyetlerinin de olması halinde, bu yükümlüler beyannamelerini aylık dönemler halinde vereceklerdir. Örneğin; üç aylık döneme tabi uluslararası yolcu taşımacılığının yanında, aylık döneme tabi şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan bir yükümlü, bir aylık vergilendirme dönemine tabi olacak, tüm faaliyetleri için KDV beyannamesini aylık olarak verecektir.
2- Götürü Usulde Vergilendirme Dönemi (On iki Aylık Dönem)
KDV Kanunu'nun 39/2-a maddesinde, KDV'de götürü usulde vergilendirilen ticaret ve serbest meslek erbabı için vergilendirme dönemi, bir takvim yılı olarak belirlenmiştir.
IV- ÖZEL VERGİLENDİRME DÖNEMLERİ
A- VERGİ SORUMLULARINDA VERGİLENDİRME DÖNEMİ
KDV Kanununun 9. maddesine göre sorumlu sıfatı ile vergi ödeyecek olanlarda vergilendirme dönemi 39. maddenin (2/b) bendi hükmüne göre bir aydır. Buna göre, bu şahıslar bir ay içinde yapılan işlemlerle ilgili olarak sorumlu sıfatıyla ödeyecekleri katma değer vergisini, ertesi ayın 25. günü akşamına kadar sorumlu sıfatıyla verecekleri 2 no.lu beyanname ile beyan edip ödeyeceklerdir. Sorumlu sıfatıyla beyan edilecek vergi bulunmayan dönemlerde ise, vergi sorumlularınca 2 No.lu beyanname verilmeyecektir. Çünkü, KDV'de vergi sorumluluğu süreklilik gerektiren bir mükellefiyet değildir.
B- İTHALATTA VERGİLENDİRME DÖNEMİ
İthalatta alınacak katma değer vergisi, gümrükten alınan diğer vergilerle birlikte tarh ve tahakkuk ettirilir. Bu vergiler bakımından, vergilendirme dönemi, gümrük hattından geçildiği andır. Katma değer vergisi bakımından da, ithal edilen malın, gümrük hattını geçtiği an, vergilendirme dönemi sayılır.