Vergilendirme dönemi ve beyan esası (I)

0

Bilindiği gibi, sürekli mükellefiyeti gerektiren vergilerde vergileme, belli bir zaman parçası içindeki olaylarla sınırlandırılmıştır. Çünkü, böyle vergilerde her vergiyi doğuran olayın ortaya çıkışında, vergileme yapılması hem pratik hem de masraflar yönünden uygun olmaz. Bu nedenle vergi hukukunda "vergilendirme dönemi" olarak nitelendirilen belli bir zaman dilimi KDV yönünden 39. madde ile getirilmiştir.

 

KDV Kanununun 39. maddesine göre, KDV'de esas vergilendirme dönemi faaliyet gösterilen takvim yılının üçer aylık dönemleridir. Aynı madde ile, özel hallere göre vergilendirme dönemleri de getirilmiştir.

 

KDV Kanununun 39. maddesinin 1 no.lu bendinde; "Vergilendirme dönemi, faaliyet gösterilen takvim yılının üçer aylık dönemleridir. Ancak, Maliye Bakanlığı, mükelleflerin yıllık gayri safi iratlarına göre, üçer aylık vergilendirme dönemi yerine, birer aylık vergilendirme dönemi tesbit etmeye yetkilidir"

 

Ayrıca, aynı maddenin 2 numaralı bendinde;

 

- Götürü usulde vergilendirilen mükellefler için, bir takvim yılı,

 

- Vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar için bir ay,

 

- İthalat, transit ve Türkiye ile yabancı ülkeler arasındaki taşımacılık işlerinde, gümrük hattından geçildiği an,

 

vergilendirme dönemi olarak kabul edilmektedir.

 

Bu durumda, gerçek usulde katma değer vergisine tabi tutulan mükellefler için, vergilendirme dönemi bir veya üç aylık dönemler olmaktadır.

 

AYLIK VERGİLENDİRME DÖNEMİ

 

Kanun hükmü olarak, vergilendirme dönemi, üçer aylık dönemlere bağlanmıştır. Ayrıca, Maliye Bakanlığı'na, mükelleflerin yıllık gayrisafi hasılatlarına göre, üç aylık vergilendirme dönemi yerine, bir aylık vergilendirme dönemi tesbit etme yetkisi verilmiştir.

 

Bakanlık, 14 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile (1) bu yetkisini kullanarak, katma değer vergisine tabi tüm mükelleflerin 1 Ekim 1985 tarihinden itibaren birer aylık vergilendirme dönemine tabi olmasını hükme bağlamıştır.

 

Fakat, bu defa da aylık vergilendirme döneminin kendileri için taşıdığı uygulama güçlükleri gözönüne alınarak uluslararası taşımacılık yapan katma değer vergisi mükelleflerinden işletme hesabı esasına göre defter tutanların 3 aylık vergilendirme dönemine tabi olması hususu 21 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile hükme bağlanmış ve bu uygulama 1 Nisan 1986 tarihinden itibaren başlatılmıştır.

 

 


 

 

1- 14 Seri No.lu KDV Genel Tebliği (27 Haziran 1985 tarih ve 18794 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmıştır.)