Vergi ödevleri için Özel Covid-19 Vergi Takvimi belirlenmesi zorunluluk olmuştur-2


01 Nisan 2020 – 31 Aralık 2020 Dönemi için yeni bir yükümlülük takvimi belirlenmelidir.

Vergi dairesine verilen yaklaşık otuz adet beyanname başta olmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (SGK), Gümrük İdareleri, Sanayi ve Teknoloji, Çevre ve Şehircilik, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ilgili tüm kurum ve kuruluşları da kapsayan yeni bir yükümlülük takvimin belirlenmesi gerekiyor.

Her ne kadar birçok işlemin interaktif vergi dairesinden yapılması imkanı olsa da bu işlemlere ilişkin ödemelerin yapılmasında güçlükler yaşanmaktadır.

Belirli sektörlerde beyanname verme sürelerinin ertelenmesi sonrasında KDV iadesi kontrol raporlarında oluşan beyan tutarsızlığı nedeniyle raporlar olumsuz çıkmaktadır

Bu dönemde vergisel işlemlerle, karşılaşılması muhtemel işlemleri aşağıda özetlemeye çalıştım. Bu işlemler ile ilgili gerekli düzenleme yapılmaz ise ileride telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğacağı gibi vergi idaresi ile mükellef arzu edilmeyen bir şekilde yargıda karşı karşıya gelecektir. Uygulamadaki yasal düzenlemeler ile yapılan açıklamalar çelişmekte buna birde her vergi dairesinin kendi yorumuyla işlem yapması eklenince sorunlar içinden çıkılmaz bir hal almaktadır. Covid-19 salgını nedeniyle alınan vergisel tedbirlerle ilgili olarak tüm vergi kanunlarını kapsayacak genel uygulama tebliğinin yayınlanması bu konuda yaşanması muhtemel sorunları ortadan kaldıracaktır.

— VUK yer alan salgın hastalık halinde mücbir sebep uygulamasına ilişkin bir çerçevenin çizilmesi. (Covid-19 bize bu salgınların devam edeceğiniz işaret ediyor)

— Mücbir sebep uygulamasının tüm mükellefleri kapsaması. (mücbir sebep kapsamı dışında kalan mükellefler mücbir sebep kapsamına alınan mükelleflerle ticaret yapmaktadır)

— 7020 sayılı kanun ve 7143 sayılı kanun kapsamında yapılan yapılandırma taksit ödemeleri. (Mücbir sebep süresine rastlayan taksit ödemeleri)

— 6183 sayılı kanun kapsamında yapılan tecil taksit ödemeleri. (Tecil şartlarına riayet edilmemesi)

— 2020 yılında verilecek geçici vergi beyannameleri durumu. (2019 Yılı kapanış ve 2020 yılı açılış e-defter beratlarının yüklenim süresinin 30 Hazirana ertelenmesi)

— Mücbir sebep süresince vergi ve cezalar için gecikme zammı ve faizinin alınmaması. (Örnek vermek gerekirse, düzenlenen vergi inceleme raporlarında hesaplanan ancak mücbir sebep nedeniyle mükellefe tebliğ edilmeyen vergi ve ceza tutarları için 1 Nisan 2020 tarihinden tebligatın yapıldığı süreye kadar geçen süre için)

— VUK kapsamında uzlaşma ve 376 madde uygulamasında hak düşürücü süre. (376 madde indirim talebi yapıldıktan indirim yapılan tutarın 30 gün içerisinde ödenmesi)

— KDV ve ÖTV başta olmak üzere vergi iadelerinde belirli sektörlerin beyan ve bildirimleri ötelendiğinden İade talep eden mükellef acısından önemli sorun yaşanmaktadır. (Beyana dayalı hızlandırılmış sistem uygulamaya konulmalıdır)

— Ödeme süresi yeniden belirlenen SSP'nin dönemsellik yönünden gider kaydı.

— e-defter uygulaması kapsamında beyan dönemleri ertelenen aylara ilişkin berat yükleme tarihleri ile VUK yazılı olan kayıt süresine ilişkin esneklik sağlanması.

— Covid-19 salgından kaynaklı sokağa çıkma yasağı vb. tedbirler nedeni ile ihale ve sözleşme kapsamındaki yükümlülüklerin muhtemel vergisel sonuçları. (Peşin ödenen vergiler damga vergisi ve avans ve teminatlar)

— Mücbir sebep hali kabul edilen dönemde kasten işlenen suçlar hariç olmak üzere vergi ödevlerinden dolayı idari para cezası ve usulsüzlük cezası uygulanması yeniden düzenlenmelidir. (VUK 355 mükerrer Bilgi vermekten çekinenler ile 107/A, 256, 257, mükerrer 257 nci madde ve Gelir Vergisi Kanununun 98/A maddesi hükmüne uymayanlar için ceza vb.gibi )

Vergi ödevleri ile birlikte en az vergi ödevi kadar hepsi birbirinden önemli başlıklar;

— SGK mevzuatı kapsamında ertelen iş ve işlemler. (Ertelenen Bağ-Kur prim ödemeleri gibi)

— Yatırım ve İstihdamı teşvik uygulamaları.

— İhracat işlemlerine ilişkin yükümlülük ve uygulamaları.

— 6102 sayılı TTK uygulamaları.

— 4587 iş kanunu ve 4447 sayılı işsizlik sigortası kanunu uygulamaları.

Yukarıda yer alan örnekleri faaliyet alanı içindeki sektörler ve ilgili mevzuat uygulamalarında çoğaltmak mümkündür. Bu konuda faaliyet ve sektör bazında elde edilecek verilerden yeni bir yol haritası çıkartılması ile yapılacak düzenlemeler, mükellefin vergi ödevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesinin yanı sıra devletin vergi alacağının da güvenceye alınmasına katkı sağlayacaktır.

Teknoloji çağında kervanı yolda dizmek anlayışını bırakıp yarını bugünden planlamamız gerekiyor. Eğer bunu yapmaz ise 2020-2022 dönemi orta vadeli programında yer alan hedefleri gerçekleştirmemiz mümkün olmaz.

Üretimden gelen gücün teknolojiye yenik düştüğü günümüzde. YMM ve SMMM' ler olarak bizlerde bilgimizi ve emeğimizi ülkemiz için güce dönüştürüyoruz. Muhasebeciler TÜRMOB ile birlikte Türkiye'nin teknolojik dönüşümü en sağlıklı yaşayan meslek mensuplarıdır. Maddi olmasa da manevi olarak emeğimizin karşılığını talep etmek en doğal hakkımız olduğunu belirterek ülkemiz için 'MESLEĞİMİZ DEĞERDİR' diyoruz.

– Covid-19 salgını nedeniyle hayatını kaybeden tüm meslektaşlarımı saygı ve rahmetle anıyorum

– Adalet için asalet gerekir. Çünkü adalet ahlaktır, adalet vicdandır. (mba)

(Bitti)

Kaynak: www.alomaliye.com