Uyuz hastalığı nedir?

Ülkemizde son günlerde uyuz vakalarında yüzde 30'un üzerinde artış görülüyor. Uzmanlara göre bu durum bir salgının göstergesi. Uyuz hastalığı uyuz böceği adı verilen bir akar türünün deriyi istila etmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Şiddetli kaşıntıların görüldüğü bulaşıcı bir hastalıktır. Daha çok sıcak ve kalabalık bölgelerde ortaya çıkar.

Uyuz hastalığına neden olan akarlar yuvalandıkları deri bölgesinde yumurtlayarak çoğalırlar. Meydana getirdikleri kaşıntının derecesi kişiyi uykusundan uyandıracak ve kaşınan bölgeyi kanatacak derece de yoğundur.

Uyuz hastalığının farklı türleri bulunmaktadır. Bazı türü çocukları etkilerken, bazı türü de sadece saçlı deride görülür. Bazı türünde vücudu etkileyen 10-15 civarında akar varken, bazı türünde milyonlarca akar vücudu sarmış olabilir.

Uyuz hastalığı evcil hayvanlardan insana bulaşmaz. Hayvanları etkileyen uyuz türü insanlarda hayatta kalmaz. Bazen kısa süreli olarak insan vücuduna girse de kısa süreli kaşıntı oluşturarak ölür ve tedavi gerektirmez.

Uyuz hastalığının en büyük belirtisi yoğun kaşıntı ve kabarık çizgiler ve parmak aralarından başlayarak yayılan sivilceye benzeyen döküntülerdir. Kaşıntılar yoğun olarak parmak araları, kasık bölgesi, göbek deliği çevresi ve koltuk altı kısımlarında ortaya çıkar.

Uyuz hastalığında kaşıntılarla beraber bölgede enfeksiyon ortaya çıkar. Sıcak banyo uyuz hastalığının daha da şiddetlenmesine neden olur. Bu nedenle bu hastalığı yaşayan bireylerin tuzlu su içinde banyo yapması tavsiye edilir.

Uyuz hastalığı kendi kendine iyileşen bir hastalık değildir. Uyuzu geçiren tedavi yöntemlerinin başında krem ve losyonlar gelmektedir.

Uyuz hastalığından korunmak için toplu taşına alanlarında, kalabalık ortamlarda temizliğe dikkat edilmesi önemlidir. Havlu, nevresim, iç çamaşırı gibi kişisel eşyaların ortak kullanılmaması, kişisel temizliğe dikkat edilmesi gerekir.

Uyuz hastalığı yaklaşık 2- 6 hafta içinde belirtileri göstermeye başlar, ancak hastalığı daha önce geçirmiş kişilerde bu belirtiler 1-4 gün içinde kendini gösterir.

Uyuz hastalığına dişi akarlar neden olur. Dişi böcek yaklaşık 30 dakika içinde insan derisinde tünel açabilir. Bu tünellere her gün 2-4 arasında yumurta bırakırlar. Dişi uyuz böcekleri insan derisinde 2-5 cm yol kat edebilmektedir. Uyuz böceklerinin zıplama veya uçma gibi bir özellikleri bulunmadığından sadece yakın temas sonucu başka bir insana geçme ihtimali bulunmaktadır.