Ülkemizde Yönetim Danışmanlığı’nın güçlü olduğu alanlar

Yönetim danışmanlığı hizmetlerinin faydalarının henüz yeterine farkında olmayan ülkemiz ekonomisi, farkındalığın artırılması durumunda büyük bir pazara dönüşecektir. Ayrıca Türki Cumhuriyetlerle iş yapma fırsatları Türkiye'deki yönetim danışmanlarına hizmet ihracatı fırsatları da sunmaktadır.

Buna göre, genelde hizmet, özelde de yönetim danışmanlığı hizmetlerinin maliyetinin yüksek olduğu gelişmiş ülkeler ise hizmet ihracı fırsatlarımızı daha da genişletebilecektir.

Küresel yönetim danışmanlığı şirketleri Avrupa operasyonlarını Türkiye'den yönetmeye, işgücünün pahalı olduğu ülkelerdeki projeleri Türkiye ofislerine kaydırmaktadır.

Bugün için operasyonel işlerde kullanılmakta olan ulusal kapasitemiz, bu global danışmanlık şirketlerinin Türkiye ofislerinin güçlendirilmesiyle strateji ve uzmanlık projeleri için de Avrupalı danışmanlar yerine kullanma şansı vermektedir.

Ülkemizde yönetim danışmanlığı hizmetlerinin yararları konusunda bilinç oluşturulduğunda, hizmet ihracı fırsatlarını değerlendirmek üzere gerekli çalışmalar geliştirildiğinde (Teşvik, vergi avantajı ve pazarlama gibi) ülkemizde, yakın coğrafyamızda ve gelişmiş ülkelerdeki pazardan daha fazla pay alma fırsatımız olacaktır.

Büyütülecek pazar için ülkemizin iyi eğitimli gençleri, ülkemizde eğitim görmüş ve görmekte olan ve bizi coğrafyalarındaki pazara taşıyabilecek yabancı öğrenciler yönetim danışmanlığı şirketlerinde istihdam edilerek, projelerde yetiştirilerek pazarın ihtiyaçlarına cevap verilebilecektir.

Bu yükselişin gerçekleşebilmesi için uzun vadeli sektörel planlamaya ihtiyaç vardır.

Öte yandan, ülkemizde yönetim danışmanlığı sektörünün talep tarafının da beklentileri vardır. Bunlar, kamu kurumları, kurumsal özel sektör şirketleri, kurumsallaşma yolculuğundaki özel sektör şirketleri talep tarafının üç ana alıcısıdır.

En büyük alıcı kamudur; kurumsallaşmış özel sektör şirketlerinin kısıtlı da olsa yönetim danışmanlığı bütçeleri vardır; KOBİ'lerin ise yönetim danışmanlığı projeleri için ne bütçeleri ne de insan kaynakları bugün için, yeterli değildir.

Sektörün talep tarafı genel olarak yönetim danışmanını seçme, ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik proje yönetimi, hizmeti ölçme-değerlendirme gibi konularda henüz bir olgunluk seviyesine gelmediğini söyleyebiliriz.

Tüm bu hususlarla birlikte geldiğimiz noktada Yönetim Danışmanlığı hizmeti alan tarafların beklentilerini şöyle özetleyebiliriz.

Yönetim Danışmanlığı hizmeti alan tarafların beklentileri:

- Yönetim danışmanlığı nedir, ne gibi yararlar sağlar, neden kendimiz yapmak yerine yönetim danışmanlarından destek almalıyız, yönetim danışmanlarının görev alanları nelerdir, neden birlikte çalışmak gerekir ve birlikte nasıl çalışılır konularını öğrenmek,

- Yönetim danışmanlığı projelerine özenebilmek, cesaret edebilmek için, iyi uygulama örneklerinden haberdar olmak,

- İhtiyaç duyulan yönetim danışmanına kolayca ulaşabilmek,

(Yönetim Danışmanları Derneği: www.ydd.org.tr),

- Yönetim Danışmanlığının hizmet kategorileri bazında ücret tablosu ihtiyacı,

- Yönetim danışmanlığı bütçesini hafifletecek teşvik, hibe gibi desteklerin oluşumu ve bundan faydalanabilmek,

- Yönetim danışmanlığı hizmetlerinin değerlendirilmesine yönelik bilgiye, ölçütlere, yöntemlere sahip olmak.