Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan kadına şiddet ülkemizde de her geçen gün yaygınlaşıyor. Şiddeti önlemeye yönelik çıkarılan yasalar ne yazık ki her zaman çözüm olmuyor ve kadın cinayetlerini engellemeye yetmiyor.
Kadına şiddet eylemleri en fazla Orta Doğu ve Afrika ülkelerinde yaşanırken, Türkiye OECD raporuna göre kadına şiddetin en fazla olduğu ülke.
Sivil toplum örgütlerinin yaptığı araştırmalara göre ülkemizde son 10 senede 3 binden fazla kadın öldürüldü, binin üzerinde kadın tecavüze uğradı.
2021 yılının ilk 5 ayında öldürülen kadın sayısı 95, bu kadınların 10'u koruma kararı olmasına rağmen cinayete kurban gitti.
Şiddetin nedeni, ne içini olmaz ama yapılan çalışmalara bakıldığında kadınların ailede ve toplum içinde erkeklerden daha değersiz görülmesi, kadının ekonomik gücünün olmaması, eğitimsizlik, yaşanan maddi zorluklar, bazı kültürlerde şiddetin sıradan karşılanması ve kabul görmesi, kanunların şiddeti önleme konusunda yetersiz kalması ve cezaların caydırıcı olmaması elde edilen başlıca nedenler.
Nasıl sona erebilir?
Çocuklarımıza küçük yaşta kadın ve erkeğin eşit bireyler olduğunu öğretmeliyiz. Aile içi iletişimini güçlendirerek, fikirlere saygının önemli olduğunu aşılamalıyız.
Kız çocuklarının eğitimine önem vermeliyiz. Kadınların çalışmalarını, ekonomik açıdan özgür olmalarını desteklemeliyiz. Şiddete uğradığında 'bir kere olmuş ne olacak, erkek döver de sever de, aman sus kimseye anlatma' gibi kabullendirici, önemsizleştiren, normalleştiren telkin ve yaklaşımları bırakmalıyız.
Ceza kanunlarımızı caydırıcı hale getirmeli, iyi hal – haksız tahrik gibi indirimleri kadına ve çocuğa yönelik şiddet suçlarında uygulamadan kaldırmalıyız.
Nereden yardım alabiliriz?
KADES, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kadınlar ve çocuklar için hazırlanmış olan acil müdahale uygulamasıdır.
Eşinden veya bir başkasından şiddet gören ya da şiddete maruz kalma ihtimali olan kadınlar, mobil uygulama sayesinde Kadın Acil Destek İhbar Sistemi'ne ulaşabilmektedir.
Şiddet gören kadınlar, doğrudan Cumhuriyet Savcılığı nezdinde şikayetçi olabilirler. Ayrıca İl ve İlçe Sosyal Hizmetler Müdürlükleri, belediyelerin veya baroların Kadın Dayanışma Merkezleri, Mor Çatı gibi çeşitli kadın örgütlenmelerinden yardım isteyebilir veya Alo 183'ü arayabilirler.