Türkiye'nin risk primi son aylarda daha da arttı.
2013 Mayıs sonunda, CDS endeks değeri 111 ile Türkiye gelişmekte olan ülkeler içindeki en düşük değere sahip ülkeler arasındaydı. Ancak geçtiğimiz süreçte endeks değeri arttı, adeta tavan yaptı!
RİSKİ NASIL ÖLÇÜLÜR?
Uluslararası yatırımcı, bir ülkenin batma ihtimalini ve buna bağlı olarak da yaptığı yatırımın riskini görmek için Kredi Risk Takası (Credit Default Swap - CDS) denilen bir endekse bakıyor.
CDS, uluslararası yatırımcının elindeki bonoları garanti altına almak için ödemesi gereken prim değeri oluyor.
Daha basit anlatacak olursak, uluslararası yatırımcı, elindeki bonoyu garanti altına almak için CDS satışına prim ödüyor. Olası bir iflasta yani ülkenin batması halinde, CDS satıcısı bonolarının nominal değerini ödüyor. Böylece yatırımcı kendini garanti altına almış oluyor.
CDS satıcısı bonoların nominal değerini ödediğinde, bonolar CDS satıcısına geçiyor. Kısacası CDS satıcısı iflas etmiş bonoları satın alıyor. CDS satıcısına ödenen prim ise ülkenin iflas etme riskine göre artırıyor.
Kısacası bir ülkenin CDS endeksi ne kadar artarsa o ülkenin riski de o kadar artıyor.
RİSK ARTIYOR
Türkiye'nin risk değeri;
2014 başında 240,
2015 başında 185,
2016 başında 275,
2017 başında ise 272 idi.
CDS değeri, 2018 başında ise 160'a kadar geriledi.
Son aylarda yaşanan gelişmelerle birlikte, 2018 Nisan itibariyle hızlı bir yükselişe geçen risk değeri, 11 Eylül 2018 itibariyle 515'e kadar çıktı. Risk değeri şu an için Türkiye'ye en yakın olan ülke Yunanistan. Yunanistan'ın CDS değeri 325.