Fulya OMAÇ / İZMİR

Avrupa Komisyonu’nun 2023 yılına ait Schengen vizesi başvuru verilerine göre İran’dan sonra en çok ret verilen ülke olan Türkiye, bu yıl da artarak devam eden vize sorununu çözmek için uğraş veriyor.

Mehmet Nuri Ersoy Hüseyin BaranerAB ve Türkiye arasındaki "vize serbestisi diyaloğu", yerini yavaş yavaş" vize kolaylığı" görüşmelerine bırakmaya başlarken, tüm vatandaşları için kısa ve orta vadede vize serbestisi ufku göremeyen Ankara şimdi iş dünyası, turizmciler, gazeteciler, öğrenciler, sanatçılar ve akademisyenler gibi bazı spesifik gruplara vize serbestisi ya da vizede kolaylık için görüşmeler yürütüyor. Bu kapsamda bahsi geçen gruplara daha seri ve mümkünse uzun süreli Schengen vizesi verilmesi ve turist olarak Schengen ülkelerine gideceklere son dönemde oldukça yavaşlayan vize verme işlemlerinin hızlandırılması yönünde görüşmeler yapılıyor. Büyükelçiliklerde vize başvurularındaki yoğunluk nedeniyle randevular ileri tarihlere sarkarken, bu sorunu aşmak için ilgili büyükelçilikler çalışmalarını sürdürüyor.

Baraner: Türk turizmcilerine vize verilmemesi büyük bir haksızlık

Hüseyin BaranerSon dönemde Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden vize almakta zorluk yaşayan sektörler arasında Türk turizmciler de bulunuyor. Türkiye'nin önde gelen turizmcileri bile vize reddiyle karşılaşıyor, bu durum sektör içerisinde büyük bir üzüntü ve endişeye yol açıyor. Almanya'da yaşayan ünlü turizmci Hüseyin Baraner, basına yaptığı açıklamada, Avrupa'ya ve özellikle Almanya'ya turist gönderen arkadaşlarının  turizmci olmasına rağmen vize alamadığını ifade etti. Türkiye'ye her yıl yaklaşık 20 milyon Avrupalı turistin geldiği bir ortamda, Türk turizmcilerine vize verilmemesinin büyük bir haksızlık olduğunun altını çizdi.

Avrupa Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına göre tazminat hakları doğabilir

Turizm duayeni Baraner, bu durumu Brüksel'de Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e ve Berlin'de Federal Almanya Şansölyesi Olaf Scholz'e ileteceğini ve konunun peşini bırakmayacağını belirtti. Avrupa Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına göre burada tazminat haklarının doğabileceğini ve bu konuyu da inceleyeceğini ifade etti. Hüseyin Baraner, Türk turizmcilerin daha fazla zarar görmemesi için bu sorunun en kısa sürede çözülmesi gerektiğine inandığını belirtti. Aksi takdirde, bu konuyu uluslararası platformlarda gündeme taşıyacağını dile getirdi.

Eşit şartlarla rekabet etme hakkını ortadan kaldırıyor

Baraner, AB ülkelerinin yoğun iltica ve göçmen korkusu anlaşılabilir bir durum olsa da, Türkiye'de yıllardır turizm sektöründe faaliyet gösteren kişilere vize reddedilmesinin, insan haklarına aykırı olmasının yanı sıra, turist kabul eden ülkelerin turizmcilerinin, turist gönderen ülke turizmcileriyle eşit şartlarla rekabet etme hakkını ortadan kaldırdığını belirtiyor.

Türkiye'nin vize başvuru ret oranı yüzde 16,1'e yükseldi

2022'nin başından beri vize konusunda sorunlar yaşayan Türk vatandaşları, kimi ülkelerde ret; kimi ülkelerde ise uzun bekleme süreleriyle karşı karşıya geliyor. Avrupa Komisyonu’nun 2023 yılına ait Schengen vizesi başvuru verilerini göre; Türkiye'nin vize başvuru ret oranı, 2022'deki yüzde 15,7'den 2023'te yüzde 16,1'e yükseldi. Bu oran, Türkiye'yi İran'dan sonra en çok vize reddi alan ikinci ülke konumuna getirirken, Türkiye'ye en yüksek vize reddi oranını veren ülke yüzde 42,5 ile Estonya oldu. Vize merkezlerine 2021 yılında yapılan toplam 271 bin 977 Schengen vize başvurusundan da 45 bin 16’sı reddedilmişti. 2017’de yüzde 6,4’ olan ret oranı 2021’de yüzde 16,5’e kadar yükselmişti.