Başıma gelmeseydi, böyle de bir hastalık olduğunu sanırım bilmezdim. İlk başta diş ağrısı, sonrasında kulak iltihabı, en sonunda da oluşan şişliklerden dolayı kötü huylu bir kanser olduğunu düşündürten ağrılarla doktora gidişimle derdimin ne olduğunu öğrendim: Tükürük Bezi İltihabı.
Peki bu sorun neymiş, nasıl oluşuyormuş ve nasıl geçiyormuş?
Tükürük bezleri, ağız çevresinde bulunan ve tükürük salgılayan ekzokrin salgı bezleridir. Yüzümüzde kulak altında, çene altında ve dilaltında olmak üzere 3 bölgede bulunurlar. Yiyeceklerin sindirilmesi için önemli bir rol oynuyorlar. Ayrıca ağızdaki bakteri dengesini de korumaya yardımcılar.
Tükürük bezleri virüslere ve bakterilere bağlı olarak enfekte olabiliyorlar. İltihaplanan tükürük bezinde hızlı gelişen ağrılı şişlik ve kızarıklık görülüyor. Kronikleşen tükürük bezi iltihapları, azalmış tükürük salgısı üretimi ve koyu salgının tükürük kanalları içinde birikmesi sonucu zamanla ilerler. Tükürük salgısının yavaşlamasıyla ağız içinde bulunan bakteriler kanal içinden tükürük bezine doğru yayılır.
Her hastada belirtilerin dozajı farklı olsa da en sık görülenler,
Yanak ya da çene altında şişme ve ağrı,
Ağız içerisinde kötü tatlı akıntı,
Vücut ateşinde artış,
Titreme ve gün boyunca halsiz hissetme,
Baş ve kaslarda ağrı,
Eklemlerde ağrı olması
İştahta azalma
Ağzı açmakta ya da gıdaları çiğnemekte yaşanan güçlüktür.
Viral tükürük bezi iltihaplarının tedavisinde ağrı kesiciler ve antiinflamatuar ilaçlar kullanılmaktadır. Ancak bakterilere bağlı gelişen iltihaplanmalarda antibiyotik de kullanılır. Hastaların bol su içmeleri önemlidir. Sık sık tekrarlayan ve tükürük bezlerinde kalıcı hasar veren, kronikleşen iltihaplarda ise cerrahi olarak tükürük bezinin çıkarılması gerekebilir.