Toplumsal gönüllülükte çarpan etkisi ve eğitimin önemi

Günümüz şartlarında insanoğlu başlangıç noktasının doğum olduğu bir yarışa başlar ve kendi gücü yeterince koşmaya başlar. Bu koşuda her zaman önüne ve yanındakilere bakar ve kendi denkleriyle yarışa devam eder. Ancak bilmezdir ki kimisi arkada kalmıştır, kimisinin şartları farklıdır, kimisi için yol dağlık-engebelidir. Bugün ki konumuz geride kalanlar için mücadele eden, düştükleri zaman kalkmaları için el veren gönüllü insanlar. Bu açıdan 34 yıl önce Birleşmiş Milletler, 5 Aralık gününü Dünya Gönüllüler Günü olarak ilan etmiş, buna yönelik olarak da Sabancı Holding ve Sabancı Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri Birimi, Sabancı Center'da 'Geleceğe Gönüllüyüz' adı verilen örnek projesini hayata geçirmişler.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı'nın toplantıda yaptığı konuşmada gönüllülük kavramının bir bilinç ve sorumluluk meselesi olduğunu ifade etti. Sabancı,'Başkalarını düşünerek yapacağımız en ufak bir hareket, atacağımız çok küçük bir adım, büyük bir değişim yaratabilir. Tek ihtiyacımız olan, bugünün temasında da söylediğimiz gibi, daha iyi bir 'geleceğe gönüllü' olmak. Dilerim ki bugün, hiç gönüllülük yapmamış olanlar için bir milat olsun' diye konuştu. Ardından ülkemizin bu durumdaki sıralamasına vurgu yaparak, 'Ülkemizde baktığımızda ise ben de üzülerek öğrendim ki gönüllük konusunda bize yakışmayan bir noktadayız. Dünya Bağışçılık Endeksi 2007 yılından beri 145 ülkede yapılıyor. Buna göre Türkiye, tanımadığı bir kimseye yardım etme konusunda 113. sırada. Gönüllülük için harcanan zamana baktığımızda ise 126. sıradayız. 145 ülke içinde en üst sıradakiler ise Endonezya, Liberya ve Kenya…' diye ifade etmiştir. Devamında gönüllülüğün yaşamı sevmek ve istemekle ilgili olduğunu ifade ederek, 'İstemiyorsan, heyecan duymuyorsan yapabileceğimiz fazla bir şey yok ama insan bilmediğini özlemez. Dolayısıyla gençlerimize bunu istemeyi öğretmeliyiz' diyerek gençliğin potansiyeline vurgu yapmıştır. Buna yönelik olarak da gençlere bunu istemeyi öğretmek amacıyla bu anlayış doğrultusunda tam 20 yıl önce Sabancı Üniversitesi'ni kurduklarını, gençlerimize bu alanda da yetkinlikler kazandıracak şekilde programlarını tasarladıklarını ve toplumsal duyarlılık projelerini ders programlarına aldıklarını ifade etmiştir.

Bu zihniyeti gençlere aşılamak için neler yaptıklarını anlatan Sabancı, 'Sabancı Üniversitesi kurulduğundan beri notları ne kadar iyi olursa olsun hiçbir öğrenci, bir sosyal sorumluluk projesi yapmadan mezun olamaz. Şimdiye kadar yaklaşık 15 bin öğrenci bu sürece dahil oldu. 1245 proje hayata geçirildi. Bu projelerle direkt olarak yaklaşık 70 bin kişiye dokunuldu. Bu rakamın çarpan etkisi ise elbette çok daha büyük. Genç yaşlarda yaratılan bilinçle iş hayatına girenler, uygun ortam yaratıldığında aynı anlayışla inisiyatif alıyorlar ve çözüm üretmeye devam ediyorlar. Kurumsal gönüllülük uygulamaları, hem kurumlar hem çalışanlar hem de toplum için çok önemli fırsatlar sunuyor; katma değer yaratıyor. Tüm şirketleri kurumsal gönüllülük programlarını hayata geçirmeye ve ellerinin ulaştığı her yere iyilik tohumları serpmeye davet ediyorum' demiştir.

Bugünkü yazımda toplumsal gönüllülük kavramının önemini ve bu amaç doğrultusunda Sabancı Holding'in 2015 yılından beri 11 ilde 45 projenin hayata geçirildiği 'Geleceğe Gönüllüyüz' adlı programından bahsetmek istedim. Dilerim ki bunun gibi birçok yeni toplumsal programlar oluşturulur, Türk toplumunun yardımseverliği tüm dünyada dilden dile yayılır ve bizlerde buna benzer projelerimizi gururla anlatır, iftihar ederiz.