TİM ile İhracatçı Birliklerinin kuruluş ve görevleri kanununda değişiklik-1

7341 Sayılı Türkiye İhracatçılar Meclisi İle İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yayımlanmış olup, bu kanunla;

1- İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi:

5910 Sayılı Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun (TİM) 18 inci maddesinin 5 inici fıkrasından sonra gelmek üzere eklenen 6 ıncı fıkra ile ihracatçılar lehine münhasıra ihracat kredileri için kefalet vermek amacıyla, TİM'in ortaklığında ''İhracatı Geliştirme Anonim Şirketinin sermayesine eklenmek üzere ihracat işlemleri üzerinden FOB bedelin onbinde üçüne kadar Ticaret Bakanlığınca belirlenen oranda ek nispi ödeme kesintisinin yapılması zorunluluğu getirilmiştir.

Hizmet sektörleri için İhracatı Geliştirme Anonim Şirketinin sermayesine eklenmek üzere yıllık cirolar üzerinden ve Ticaret Bakanlığınca belirlenen tutarda ilave yıllık aidat tahsili edilmesi yönünde düzenleme yapılmıştır.

Ticaret Bakanlığı tarafından 15 Ekim 2021 tarihinde yapılan duyuruda; Bakanlığın koordinasyonunda, ihracatçıların finansmana erişim ve kredi kefalet sorunlarının çözümüne katkı sağlamak amacıyla, 10 milyon lira sermaye ile Türkiye İhracatçılar Meclisinin yüzde 95, Eximbank'ın yüzde 5 ortaklığı ile İhracatı Geliştirme Anonim Şirketinin (İGE) kurulduğu açıklanmıştır.

7341 sayılı Kanun'un 12. maddesiyle Kurumlar Vergisi Kanunu'nun Muafiyetler başlıklı 4. maddesinin birinci fıkrasına eklenen hükümle; 5910 sayılı Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'un 18. maddesi kapsamında ihracatçılar lehine münhasıran ihracat kredileri için kefalet vermek amacıyla kurulan kurumlar, kurumlar vergisinden muaf tutulmuştur.(Kurumlar vergisi kanununa yapılan eklenen bu bent ile ihracatçılar lehine münhasıran ihracat kredileri için kefalet vermek amacıyla kurulan İhracatı Geliştirme Anonim Şirketine kurumlar vergisi muafiyeti tanınmış olup bu uygulama kanunun yayımı tarihinde (06.11.0221) yürürlüğe girmektedir.

7341 sayılı kanunun; 3- 4 ve 6 ıncı maddelerinde yapılan düzenlemelere göre; İhracatı Geliştirme Anonim Şirketinin (şirket) gelirleri; Gelir Vergisi Kanunu'nun geçici 67. Maddesi kapsamına alınmış olup, bu gelirler üzerinden bu madde çerçevesinde vergi kesintisi yapılmaması öngörülmüş, Damga Vergisi Kanunu'na ekli (2) sayılı tablonun 'V-Kurumlarla ilgili kağıtlar' başlıklı bölümünün (22) numaralı fıkrasında yapılan değişiklikle, Şirketinin kredi teminatlarına ilişkin işlemlerde düzenlenen kağıtlar damga vergisinden, Harçlar Kanunu'nun 123. maddesinin üçüncü fıkrasında yapılan değişiklikle, Şirketi tarafından kullandırılacak kredilere, bunların teminatlarına ve geri ödemelerine ilişkin işlemler (yargı harçları hariç) Kanun'da yazılı harçlardan, Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 17. maddesinin (4) numaralı fıkrasının (e) bendinde yapılan değişiklikle, şirketinin kredi teminatı sağlama işlemleri katma değer vergisinden müstesna tutulmuştur.

___________________________________

(Resmi Gazete: 06.11.2021 tarihli 31651 sayılı)