Mehmet Emin AVCI

Yenilikçi, cesur, sürücü ve sürüş odaklı bir otomobil

Mazda'nın B-SUV segmentindeki iddialı oyuncusu Mazda CX-3 test köşemizin bu haftaki konuğu oldu. 1.5 dizel motor ve 4×4 ve 4×2 seçenekleri, SKYACTIV teknolojileriyle donatılmış yeni Mazda CX-3 başarılı performansı ve yakıt verimi ile dikkat çekiyor. Markanın diğer yeni modelleri gibi Mazda CX-3 de sürücü ve sürüş odaklı bir model. Dizel-otomatik-4x4 kombinasyonunu başarılı bir şekilde sunan Mazda CX-3, Mayıs ayında düzenlenen İstanbul Autoshow'da da büyük beğeni toplamıştı.

Tasarım

Genel olarak yenilikçi, cesur ve dinamik çizgilere sahip Mazda CX-3, keskin bakışlarıyla etkileyici bir tasarıma sahip. Güçlü ön görünüm, iri ızgara ve kendine özgü far yapısı ile LED gündüz farları ön tasarımın en dikkat çeken bölümleri. Özellikle LED gündüz farları gece olduğu kadar gündüz de aracın fark edilmesini, dikkat çekmesini sağlıyor. Ön tarafta büyük tutulan ızgara ve arkaya doğru akıcılık sağlayan farlar yan kapıdan uzanan aynalar ile bütünlük sağlıyor. 18 inçlik jantlar ise aracın sportif yönünü vurgulayan önemli bir etken. Aracın arka kısmında ise eğimli cam yapısı ve göz alıcı LED stop grubu dikkat çekiyor. Çekik gözlü arka aydınlatma grubunun sis ve geri vites lambası gibi bazı elemanları stop grubuna entegre edilmiş. Geri görüş kamerası bagaj kapağına entegre edilmiş. Tampon altında ise iki adet krom detaylı eksoz çıkışı sportifliği destekleyen önemli bir detay . 4.275 mm uzunluk, 1.765 mm genişlik ve 1.550 mm yükseklik değerlerine sahip Mazda CX-3'ün bagaj hacmi ise 350 litre.

İç Tasarım

Mazda CX-3'ün iç tasarımına baktığımızda; zarif, şık ve kaliteli bir ortam karşılıyor bizi. Göze hoş gelen 3 kollu direksiyon simidi ve üzerinde bir çok özelliğe ulaşmanızı sağlayan tuşlar yer alıyor. Otomobilin sürüş karakterine uygun tasarlanmış direksiyon simidi ele iyi oturuyor. İç mekanda kullanılan piyano siyahı kaplamalar ve krom malzemeler ile işçilik kalitesi üst düzeyde. Gösterge paneli de modern ve sportif tasarıma sahip. Devir saati büyük bir şekilde ortada ve hız göstergesi dijital olarak devir saatinin içine yerleştirilmiş. Gösterge panelinin üzerinde üst donanımda yer alan head up display sistemi de bulunuyor. Gözünüzü yoldan ayırmadan hızınızı bu ekrandan görebiliyorsunuz. Ayrıca bu ekrana şerit takip sisteminin görüntüsü de yansıyor. Ses sistemi başarılı. Koltukların konforu ve vücudunuzu sarıyor. Çift renkli detaylar da iç mekana ayrı bir şıklık katmış. Ön koltuklarda, oturan kişinin ölçüsü ne olursa olsun rahat etmesi için iki ön koltuk arası yeterli mesafe, omuz boşluğu ve diz mesafesi bulunuyor. CX-3, ön tarafta çok geniş bir görüş alanına sahiptir. Aynı zamanda, dış dikiz aynalarının kapıların gövde paneli üzerine yerleştirilmesi de ön pencere ve ayna arasındaki görüş alanını genişletiyor.

Performans

Test aracımızın kaputunun altında görev yapan 1.5 litrelik SKYACTIV-D ünite, 4000 d/d'de 105 Hp güç ve 1600-2500 d/d aralığında 270 Nm tork değeri üretiyor. 6 ileri otomatik şanzımanla kombine edilen ünite 0-100 km/s hızlanmasını 11.9 saniyede tamamlarken 172 Km/s'lik hız değerine sahip. Anahtarsız çalıştırma özelliğine de sahip olan Mazda CX-3, fabrika verilerine göre 100 km'de ortalama 5.2 litrelik bir yakıt tüketim değerine sahip. İstanbul trafiğinde geçen testimizde 6.3 litrelik tüketim değeri elde ettik. 6 ileri otomatik şanzımanla motor uyumu ve verimi başarılı. SKYACTIV-Drive altı vitesli otomatik şanzıman sarsıntısız bir geçiş sağlıyor. Seri kullanım gerektiğinde gaz pedalına veya direksiyon arkasında konumlandırılmış olan vites değişim kulakçıklarına dokunmanız yeterli. Yol tutuşu özellikle virajlarda çok başarılı. Konfor ve sportif sürüş keyfini birlikte yaşamanız mümkün. Aracın bir başka özelliği ise 4x4. Bu arazi araçlarındaki gibi gerçek bir 4x4 sistemi değil. Normal yol ortamında yağmur ve kış şartları gibi olağan durumlarda öndeki gücü elektronik olarak arkaya aktaran elektronik bir sistem. Araçtaki sensörlerden gelen verileri değerlendiren aracın beyni, kayma durumlarında endeki gücü arkaya da aktararak, çizginizi korumanızı sağlıyor. Araçtaki güvenlik düzeyi yüksek. Mesafe Tanıma Destek Sistemi (DRSS), CX-3'ün çok fazla yaklaşması durumunda ikonu yakıp söndürerek öndeki araçlarla olan mesafeyi görüntülüyor. Önde Bulunan Engel Uyarısı (FOW) ise, sürücü tarafından kaçınma manevrası yapılması gereken durumlarda bir alarm sesi çıkarıyor. Mazda, otomatik fren sistemine Akıllı Fren Desteği (SBS) adını vermiş. 15-145km/s hızda çalışan SBS, milimetre dalga radarı ve sistem kesinliğini arttıran yeni bir tek renkli kamera kullanarak öndeki tehlikeleri tespit ediyor. Kör Nokta İzleme (BSM) sistemi, şerit değiştirmeyi hiç olmadığı kadar güvenli hale getiriyor. Mazda CX-3'ün fiyatı 4x2 düz vites modeli 80 bin 500, 4x4 otomatik vites modeli ise 88 bin 500 TL başlangıç fiyatına sahip. Power Sense donanımlı test aracımızın fiyatı ise 102 bin 200 TL.

Teknik Özellikler

Motor: 1.5 SKYACTIV-D

Motor hacmi: 1499

Silindir hacmi: 4

Maksimum güç: 105 Hp 4000 d/d

Maksimum tork: 270 Nm 1600-2500 d/d

Performans

0-100 km/s hızlanma: 11.9 sn

Maksimum hız: 172 km/s

Frenler (ön/arka): Disk/disk

Yakıt tüketimi

Şehir içi: 5.6 lt

Şehir dışı: 4.9 lt

Karma: 5.2 lt

Boyutlar (u/g/y): 4.275/1.765/1.535 mm

Bagaj hacmi: 350 lt

Ağırlık: 1295