Tercihlerimizde iç sesimize kulak vermek…

Mesleğimizin küresel örgütü olan Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü’nün iç denetim alanında mükemmellik standardını belirleyen unvan sertifikasyonu bu yıl 50. yılını kutluyor.
 

Belleğimde ülkemizde ilk sertifika sınavının yapılması ile ilgili anılar canlandı.
 

Ülkemizde ilk sertifika sınavı 17 ve 18 Mayıs 2000 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirildi.
 

1974 yılından beri A.B.D, Avrupa ve Dünyanın çeşitli ülkelerinde yapılan sınavlar Enstitümüzün kuruluşu ve bu konuda yürütülen çalışmalar sonucu 2000 yılından bugüne ülkemizde de yapılıyor.
 

Küresel meslek ailemiz ile birlikte unvan sertifikasyonun 50. Yılını kutlarken ülkemizde de sınavların yapılmaya başlamasının 24. yılını kutluyoruz.
 

Dünya’da yarım asır, ülkemizde çeyrek asır geçmişi olan unvan sertifikasyonu ile ilgili sürecin nasıl başlayıp geliştiği belleğimde canlandı, bir film şeridi gibi gözlerimin önünden geçti.
 

Üzerinden çeyrek asır geçen hikâyeyi sizlerle paylaşıyorum.
 

Kurucu Başkanı olduğum Türkiye İç Denetim Enstitümüzün kuruluş sürecinde ilk beş yıl içinde ön gördüğümüz beş ana hedefi arasında uluslararası sertifika sınavlarının ülkemizde yapılması yer alıyordu.
 

Sınavların Türkiye’de yapılması için IIA tarafından bize şart koşulan önemli bir husus vardı. Sınavlara gözetmen olacakların uluslararası sertifikalı bir meslek mensubu olması gerekiyordu.
 

Türkiye’de henüz böyle bir meslek mensubu yoktu. Ancak, Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü’nün sınav prosedürlerinde bu tür istisnai durumlara ilişkin kuralı gereği bir ülkede mesleki örgütlenmeye önderlik eden kişiye sınavsız sertifika veriliyor ve sınavların onun gözetiminde, ülkede başlatılmasına imkân sağlanıyordu. Uluslararası Enstitümüz, sınav prosedürleri gereği bu imkânı kullanabileceğimi teklif etti.
 

Ancak 47 meslektaşımla birlikte bir ideal uğruna gönüllü olarak yola çıktığımız bir süreçte bana tanınan bu imtiyazı, sunulan teklifi, kural böyle olsa bile vicdani ve etik olarak uygun olmayacağı düşünce ve inancı ile kabul etmedim.
 

Türkiye’de bu sınavın yapılması için başka uygun çözüm bulacağımı, uluslararası enstitü yöneticilerine ilettim.  Çözüm olarak Çek Cumhuriyeti’nden Uluslararası İç Denetçi (CIA) sertifikasına sahip bir meslektaşımızı, denetim şirketlerimizden birinin desteği ile ülkemize davet ettik ve Çek meslektaşımızın gözetiminde 17-18 Mayıs 2000 tarihlerinde  Türkiye’de ilk Uluslararası İç Denetçi sertifika sınavını gerçekleştirdik.
 

İlk sınavın sonucunda üç meslektaşımız, ülkemizde ilk defa yapılan sınavı kazandılar ve ülkemizin uluslararası sertifikalı iç denetçi unvanını alan ilk meslektaşlarımız  oldular. Meslektaşlarımızın bu başarısıyla sınavlar Enstitümüz gözetiminde yapılmaya başladı.
 

Ülkemizin ilk uluslararası sertifikalı iç denetçi (CIA) unvanını alan değerli meslektaşlarımı tekrar kutluyorum. Onlar, ilk sınavda gösterdikleri başarı ile ülkemizin ve Enstitümüzün gururu, meslek ailemizin (CIA) unvan sertifikasyonunda ilham kaynağı oldular.
 

Sınavların ülkemizde yapılmaya başladığı ilk yıllar İngilizce olan sınavlar 2005 yılından sonra Türkçe olarak yapılmaya başladı. 2008 yılından bu yana ise bilgisayar destekli ortamda yapılıyor.
 

Çeyrek asır önce fırsat olarak sunulan, imtiyaz olarak tanınan bir imkân karşısında, iç sesimize kulak verip, vicdani zekâmızla hareket ederek yaptığımız tercih ve verdiğimiz karar, bugün meslekte mükemmelliğin küresel paydaşı olma yolculuğunda doğru adım atmanın mutluluğunu, gönül rahatlığını yaşatıyor.