Taşıt satışında vergi mükellefiyeti-2

Gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin aktifine kayıtlı olan taşıtların satışından elde edilen gelirler ilgili oldukları kazanç türüne göre vergilendirilir.

Bu işlemleri icra eden ve ticari kazanç kapsamında vergiye tabi mükellefler; gelir vergisi, geçici vergi, katma değer vergisi ile muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini verirler. Yapılan faaliyetin değer artışı kazancı kapsamında olması durumunda ise istisna tutarını aşan kazançlar için sadece gelir vergisi beyannamesi verilir.

Ticari kazanç yönünden mükellefiyet tesisi nasıl yapılır?

213 sayılı Vergi Usul Kanunu'na göre; vergiye tabi ticaret ve sanat erbabı, vergi dairesine işe başlama bildiriminde bulunmaya mecburdur. Adlarına vergi mükellefiyeti tesis edilecek kişiler işe başlama, değişiklik ve işi bırakma bildirimi yapmak zorundadırlar. İşe başlamanın bağlı bulunulan vergi dairesine; bizzat, postayla veya İnteraktif Vergi Dairesi (https://ivd.gib.gov.tr) sistemi üzerinden;

• Mükellefin kendisi tarafından,

• 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'na göre ruhsat almış avukatlarca,

• 3568 sayılı Kanun'a göre yetki almış meslek mensuplarınca, işe başlama tarihinden itibaren 10 gün içinde 'İşe Başlama/Bırakma Bildirimi' ile yapılması gerekmektedir.

Değer artışı kazancına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesinin verilmesi sırasında mükellefiyet tesisi gerçekleştirilmektedir. Değer artışı kazancına ilişkin beyanın 'Hazır Beyan Sistemi' üzerinden gerçekleştirilmesi durumunda, beyannamenin elektronik ortamda onaylandığı anda gelir vergisi mükellefiyeti tesisi ve vergi tahakkuku işlemleri sistem tarafından otomatik olarak gerçekleştirilmektedir.

Kazanç elde edildiği halde mükellefiyet tesis ettirilmezse ne olur?

Vergi mükellefiyetini gerektiren ticari faaliyet işe başlama bildiriminden önce idarece tespit edildiğinde, mükellefler bir takım haklarından (pişmanlık gibi) yararlanamayacağı gibi, adlarına re'sen mükellefiyet tesis edilir ve kazançları vergi incelemesi ya da takdir komisyonu kararına göre cezalı olarak vergilendirilir. İstisna tutarını aşan değer artışı kazancının beyan edilmemesi halinde ise cezalı tarhiyat yapılarak ödenmesi gereken vergi tahsil edilir.

Mükellefler ne zaman beyanname verirler ve öderler?

Değer artışı kazancı veya ticari kazanç elde eden mükellefler, gelirin elde edildiği yılı izleyen Mart ayında gelir vergisi beyannamesi verirler. Tahakkuk eden vergiyi Mart ve Temmuz olmak üzere iki eşit taksitte öderler. 19. 2021 Takvim Yılı Gelirlerine Uygulanacak Vergi Tarifesi Gelir Vergisi Kanunu'na göre 2021 yılında elde edilen kazanç ve iratlara aşağıda yer alan vergi tarifesi uygulanarak gelir vergisi hesaplanır.

---------------------

Kaynak: Gelir İdaresi Başkanlığı