Bayram sabahı Eyüp Sultan Camii çevresinde yapılan uygulamada, Eyüpsultan Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin işlem yaptığı 57 yaşında bir kadın dilencinin üzerinden yaklaşık 23 bin TL olduğu tespit ediliyor.
Bu rakamın çok olmasının sebebi sadece yardım etme duygusunun güçlü olduğu cami çevresinde yapılıyor olması ve aynı zamanda bayram sabahında olunması değil. Enflasyonun çarpan etkisi yapmasıdır.
Enflasyonun son 2 yılda sebep olduğu şeylerden biri de toplumda değişen para algısı oldu. Marketten alabileceğimiz en küçük şeyler nerdeyse 100 TL'den başlıyor. Bu nedenli market harcamaları çok yüksek oluyor. En ucuz yerde yemek yiyebilmek 200-300 TL'den başlıyor. Her şeyin bu kadar pahalı olduğu bir ortamda ihtiyaçlara olan hassasiyetimiz artmakla beraber, bu ihtiyaçları karşılayabilecek miktarları bu algıyla belirliyoruz.
Sadece pandemiden önce insan sirkülasyonunun çok olduğu bir yerde, tek seferde 100 TL-200 TL verenleri düşünürsek, şu an verilecek rakamları ve o sirkülasyon içerisinde toplanacak parayı siz düşünün.
Dilencilik, toplumun duygularını ekonomik açıdan istismar eden bir suistimal endüstrisidir.
Yardımlaşma ve dayanışma, toplumun hem ekonomik hem sosyal olarak güçlü olabilmesi adına çok önemlidir. Fakat bilinçsizce yapıldığında toplumu sömürüye açık hale getirir. İnsanların birbirine olan güvenini kırarak tam tersi bir etkiyle topluma zarar veren bir kansere dönüşür. Bu nedenle yardım ve dayanışmanın, duyguları tatmin etme ve duyarlılık göstermenin ötesinde gerçek ihtiyaçları tespit etmeye yönelik ilgi ve duyarlılığı sorumluluk bilinciyle yapmak gerekir.