Vasiyet normalde yazılı olur. Fakat bazı durumlarda sözlü vasiyet bırakmak da mümkün olabiliyor.
SON SÖZLER…
Miras bırakanın; yakın ölüm tehlikesi, ulaşımın kesilmesi, hastalık, savaş gibi olağanüstü durumlar yüzünden resmî veya el yazılı vasiyet bırakması mümkün olmuyorsa, sözlü vasiyet bırakılması da mümkün olabiliyor. Bunun için miras bırakanın son arzularını iki tanığa anlatması; söz konusu iki tanığın, böyle bir durumda, miras bırakanın beyanına uygun olarak vasiyetname yazmaları veya yazdırmaları gerekiyor.
BELGELEME
Miras bırakan tarafından görevlendirilen tanıklardan biri, kendilerine beyan edilen son arzuları; yer, yıl, ay ve günü de belirterek hemen yazıp, belgeyi imzalar ve diğer tanığa da imzalatır. Tanıklar, yazılan belgeyi ikisi birlikte vakit geçirmeksizin bir sulh veya asliye mahkemesine verirler ve miras bırakanı vasiyetname yapmaya ehil gördüklerini, onun son arzularını olağanüstü durum içinde kendilerine anlattığını hakime beyan ederler.
Tanıklar, belge düzenlemek yerine, vakit geçirmeksizin mahkemeye başvurup vasiyeti tutanağa da geçirtebiliyorlar.
ÖZEL DURUMLAR
Sözlü vasiyet yoluna başvuran kimse askerlik hizmetinde bulunuyorsa, teğmen veya daha yüksek rütbeli bir subay; ülke sınırları dışında seyreden bir ulaşım aracında bulunuyorsa, o aracın sorumlu yöneticisi; sağlık kurumlarında tedavi edilmekteyse, sağlık kurumunun en yetkili yöneticisi hakim yerine geçer.